RTU Gada zinātnieka titulus piešķir par pētījumiem inovatīvu materiālu izstrādē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir piešķīrusi tradicionālos Gada zinātnieka nosaukumus diviem RTU zinātniekiem - RTU Materiālu un konstrukcijas institūta profesoram Andrim Čatem, kā arī RTU Silikātu materiālu institūta vadošajam pētniekam Andrim Šutkam.

Kā informēja RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļas pārstāve Elīna Karaseva, Čate atzīts par RTU Gada zinātnieku, savukārt Šutka ieguva RTU Gada jaunā zinātnieka titulu.

Čate veic pētījumus inovatīvu kompozītmateriālu izstrādē, radot materiālus, kas ir neaizvietojami aviācijā, autobūvē un citās jomās, jo nodrošina konstrukciju vieglumu un augstu izturību. Izmantojot jaunos kompozītmateriālus, iespējams būvēt, piemēram, vieglākus lidaparātus, kas, pateicoties samazinātajam svaram, patērē ievērojami mazāk degvielas, taču nodrošina tādu pašu konstrukciju drošību un izturību kā metāls.

Čate ir autors kopumā vairāk nekā 180 zinātniskajām publikācijām, no kurām 120 citētas prestižajā «Scopus» datubāzē. Viņa vadībā RTU pētniecībai ir piesaistīts finansējums vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā. Paralēli pētniecībai Čate darbojas kā Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, ir vairāku RTU promocijas padomju un profesoru padomju loceklis un vairāku zinātnisko žurnālu redkolēģiju loceklis, viņa vadībā RTU doktoranti izstrādā savus promocijas darbus.

Šutka pēta un sintezē viedos materiālus, kas spēj inovatīvā veidā attīrīt ķīmiski vai bioloģiski piesārņotu ūdeni. Izstrādātie viedie materiāli saules gaismā darbojas kā aktīva komponente piesārņotajā ūdenī, sadalot videi kaitīgos ķīmiskos elementus tīrā ūdenī un oglekļa dioksīdā (CO2).

Šutka par viedo materiālu pētījumiem pēdējā gada laikā publicējis 15 zinātniskos rakstus starptautiski atzītos zinātniskajos žurnālos, kas indeksēti «Scopus» datubāzē. No dažādiem finanšu avotiem zinātniskajiem pētījumiem RTU viņš piesaistījis gandrīz 100 tūkstošus eiro. Paralēli aktīvai pētniecībai Šutka ir vairāku RTU doktorantu promocijas darbu vadītājs, kā arī lasa lekcijas Tartu Universitātē Igaunijā.

RTU Gada zinātnieka titulu piešķir kopš 2006. gada, ik gadu izvērtējot pretendentu zinātnisko publikāciju skaitu, dalību konferencēs, vadīto maģistra un promocijas darbu skaitu, RTU piesaistītā finansējuma apjomu, kā arī citus sasniegumus un organizatorisko darbu zinātnes pasākumos un institūcijās. Gada zinātnieki tradicionāli tiek sveikti ikgadējā RTU Starptautiskajā konferencē, kurā šogad piedalās vairāk nekā 700 autoru, kuri prezentē Latvijas un pasaules zinātnē aktuālus tematus un sasniegumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu