Saeima atbalsta alimentu nemaksātāju vārdu publiskošanu (140)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/Camila Clarke

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja iespēju publiskot uzturlīdzekļu jeb tā dēvēto alimentu nemaksātāju vārdus. Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju likumā paredz parādnieku publiskas datubāzes veidošanu, kurā parādnieku dati būs atrodami - vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads.

Priekšlikums paredz, ka ziņas par parādnieku tiek publicētas, ja tam piekrīt iesniedzējs, parādnieks nav cilvēks ar invaliditāti.

Parādnieks ir vecāks, kuram tiesa noteikusi pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un kurš nepilda nolēmumu vai vienošanos, vai pilda to, nenodrošinot minimālo apmēru.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka ir rasts kompromiss - šajā procesā plānots iesaistīt arī bāriņtiesas. Tieslietu ministrija ir devusi atzinumu, ka šāda iecere nebūtu pretrunā ar Satversmi, bet tiesībsargs Juris Jansons secina, ka materiālie jautājumi tiek nostādīti primāri pār bērna tiesībām uz privāto dzīvi, nosaucot alimentu nemaksātāju vārdu publiskošana par 21.gadsimta versiju par kauna stabu.

«Sadarbībā ar Saeimas Juridisko biroju, kuram arī bija atsevišķi iebildumi, panācām kompromisu attiecībā uz bērnu tiesību iespējamiem aizskārumiem, proti, atsevišķos gadījumos iesaistāma bāriņtiesa,» aģentūrai BNS pastāstīja ministrs.

Tomēr Bērziņš norādīja, ka runa ir par samērīgu bērna tiesību ievērošanu un personas datu publiskošanu, «jautājums, kam par labu mēs nosveramies».

«Man nav ne mazāko šaubu, ka, ievērojot bērnu intereses, primārais mērķis ir sabiedrībai zināt par uzturlīdzekļu nemaksātājiem. Ja mēs velkam paralēles ar nodokļu nemaksātājiem, ievadot personas datus, mēs varam pārbaudīt, vai personai ir nodokļu parādi vai nav,» nostāju skaidroja tieslietu ministrs.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas datiem parādnieku skaitam ir tendence pieaugt, 2013.gadā tas sasniedza 27 038 cilvēkus. No fonda budžeta līdzekļiem pērn tika izmaksāti 15 724 977 eiro. No parādniekiem 2013.gadā tika atgūti 2 174 224 eiro.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu