Tiesībsargs: Kreisi radikālu NVO melīgā informācija negatīvi ietekmē viedokli par mazākumtautību situāciju Latvijā (133)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kreisi radikālu nevalstisko organizāciju (NVO) aktīvā darbība un melīgas informācijas izplatīšana negatīvi ietekmē Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) viedokli par mazākumtautību situāciju Latvijā, norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc šodien notikušās tikšanās ar EDSO komisāri nacionālo minoritāšu jautājumos Astrīdu Tūrsu Jansons skaidroja, ka tikšanās laikā viņam radies iespaids, ka viņš klausītos, piemēram, «Nepilsoņu kongresa» biedros. Šāds secinājums radies, jo Tūrsas uzdotie jautājumi tieši balstījušies šīs nereģistrētās organizācijas retorikā.

Jansons uzsvēra, ka atsevišķas NVO, kas uzdodas par mazākumtautību interešu un tiesību aizstāvjiem, publiskajā telpā izplata klaji nepatiesu un melīgu informāciju par mazākumtautību situāciju, uzsverot gan mazākumtautību izglītības problēmas, gan arī nepilsoņu jautājumu. Šāda rīcība, pēc Jansona domām, ir apzināta vēlme radīt konfrontācijas starp dažādām etniskajām grupām, kā arī ietekmēt attieksmi un viedokli starptautiskā līmenī.

Izplatot nepatiesu informāciju par reālo situāciju, Latvijas un starptautiskā sabiedrība tiek ne tikai maldināta, bet tiek arī pārkāptas cilvēku tiesības uz informāciju,

uzsver Jansons.

Viņš norādīja, ka EDSO esot saņēmusi informāciju par mazākumtautību skolām. Runājot par šo tēmu, Jansons uzsvēris, ka sabiedriskajā telpā tiek izplatīti divkosīgi apgalvojumi - ieinteresētās puses noteikumus vai lēmumus traktē un interpretē atkarībā no situācijas.

Tiesībsargs ir neapmierināts ar to, ka šie aktīvisti «nekautrējas izplatīt melus par minoritāšu problēmām».

Sarunā ar Tūrsu Jansons uzsvēris, ka, ja EDSO saskata pārkāpumus un neuzticas tiesībsarga sacītajam, vairāk ieklausoties radikālajās organizācijās, EDSO jānodrošina uzraudzības misija, kas valstī vismaz pus gadu vērtētu to, kādā situācijā atrodas mazākumtautības un kā tiek pārstāvētas viņu intereses un tiesības.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu