Iekšlietu ministrija: Cilvēku tirdzniecības apkarošanā jāpanāk vairāk notiesājošu spriedumu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā ir jāpanāk vairāk notiesājošu spriedumu cilvēktirdzniecības lietās, uzskata Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvji, vienlaikus piebilstot, ka Latvija ir viena no līderēm cilvēktirdzniecības apkarošanai atbilstošas likumdošanas izstrādē.

Šodien IeM notika mācību seminārs tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem, tiesnešiem un nevalstiskajām organizācijām, kuras nodrošina palīdzību cilvēktirdzniecības upuriem. Semināra mērķis bija uzlabot izmeklēšanas, kriminālvajāšanas un tiesvedības procesu cilvēktirdzniecības lietās, informēja IeM.

Seminārā ar savām zināšanām dalījās gan Latvijas eksperti, gan cilvēktirdzniecības lietu eksperti no ASV - federālās tiesas tiesnese Virdžīnija Kendala un federālais prokurors Daniels Veiss. Seminārā tika analizēti cilvēktirdzniecības gadījumi gan no Latvijas, gan ASV tiesu prakses.

ASV vēstnieka Latvijā vietnieces pienākumu izpildītāja Konstance Flipota atzinīgi novērtēja Latvijas veikumu cilvēktirdzniecības apkarošanā un īpaši likumdošanas jomā. Viņa arī norādīja uz tiesnešu lielo lomu cilvēktirdzniecības novēršanā.

IeM Nozares politikas departamenta direktors Dimitrijs Trofimovs norādīja, ka šis seminārs ir būtisks un aktuāls, jo cilvēku tirdzniecība mūsdienās ir kļuvusi par ļoti izplatītu verdzības formu un globālu draudu. Latvija ir viena no līderēm ar cilvēktirdzniecības apkarošanai atbilstošu likumdošanu un efektīvu cilvēktirdzniecības upuru rehabilitācijas sistēmu, bet tai ir jādara viss iespējamais, lai veicinātu arī tiesībaizsargājošo iestāžu un tiesu izpratni par nepieciešamību ar saviem spriedumiem asāk vērsties pret šo mūsdienu verdzības formu.

Šajās mācībās akcentēta uz cilvēku tirdzniecības upuri vērsta pieeja. Tas nozīmē, ka, sākot no upura identificēšanas brīža līdz vainīgo saukšanai pie atbildības par galvenajām tiek izvirzītas cilvēku tirdzniecības upura intereses un vajadzības.

«Ir svarīgi, lai policijā sāktais kriminālprocess par cilvēku tirdzniecības faktu netiek pārkvalificēts par mazāk smagu noziegumu.

Jo, ja nav kriminālprocesa par cilvēku tirdzniecību, tad cietušajiem nevar nodrošināt to aizsardzību un kompensācijas, kas pienākas cilvēku tirdzniecības upuriem. Ne mazāk svarīgi ir panākt to, lai tiesas spriedumi nodrošina atbilstošu sodu piespriešanu cilvēku tirdzniecības noziegumos vainīgajām personām,» norāda Trofimovs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu