Banknošu smaka aizbiedē jaunietes sapni par policistes karjeru (190)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Plānoju drīzumā pārtraukt studijas Valsts policijas (VP) koledžā, jo prakses laikā redzētais sagrāva manu sapni sargāt likumu,» laikrakstam «Diena» atklājusi kāda šīs mācību iestādes kursante, kura vēlējās palikt anonīma.

Jauniete apgalvo, ka

obligātās prakses laikā ne reizi vien manījusi, kā viņas vecākie kolēģi saņem kukuļus no autovadītājiem, kuri pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus,

vēsta «Diena».

«Vairākas situācijas bija nepārprotamas. Piemēram, reiz panācām ātruma pārkāpēju. Pie viņa piegāja viens no diviem policistiem, ar kuriem todien strādāju. Saruna ilga vairākas minūtes, pēc tam policists iesēdās pārkāpēja mašīnā un drīz vien atgriezās, man paskaidrojot, ka tas esot bijis ārzemnieks, tāpēc palaists it kā nesodīts. Vēl kādā reizē citi policisti savā starpā kārtoja kaut kādus rēķinus, dalot banknotes,» atceras jauniete.

Īpašu piesardzību jaunās kolēģes priekšā likumsargi neesot ievērojuši:

«Radās iespaids, ka visus policistus viņi uztver kā sev līdzīgus - tādus, kuri uz šo darbu tiecas, lai, it kā sargājot likumu, gūtu pretlikumīgus labumus.

Es tāda negribu būt, tāpēc mainīšu profesiju un policijā nestrādāšu principa pēc.»

meitene arī novērojusi, ka vecākie kolēģi īpaši naski bijuši uz luksusa klases automobiļu apturēšanu, kuru vadītāju pārbaudīšana ne reizi vien beigusies glaunajos salonos. Jautāta, vai viņa par redzēto ziņojusi VP vadībai, jauniete atbild noliedzoši un paskaidro: «Kādu laiku esot tajā vidē, kļūst skaidrs, ka

tā ir daudzos līmeņos organizēta sistēma un visi par to zina.

Reizi pa reizei kāds tiek upurēts, uzliekot sodu, taču man šķiet, ka tas tiek darīts ar nolūku spodrināt policijas tēlu sabiedrības acīs.»

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane situāciju komentē kā nepieļaujamu: «Vispareizāk būtu, ja šī studente par konkrētajiem gadījumiem ziņotu VP Iekšējās drošības birojam, kur neviens neatklātu, ka informāciju sniegusi viņa.» Pētersone-Godmane gan norāda, ka kukuļdevēju apkarošanas dinamika likumsargu vidū arvien palielinoties.

To gan nevarētu teikt par kolēģu kukuļņēmēju apkarošanu - kā atklāj VP pārstāvis Dairis Anučins, šogad par kukuļņemšanu aizturētas vien septiņas VP amatpersonas, sākti kriminālprocesi. Maksimālais sods ir desmit gadu cietumā, taču var tikt piemērota arī īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Komentāri (190)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu