Eksperiments: applūdušās mājas drošāk sargāt pašiem (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ogres novada vadība, šonedēļ solot apsargāt applūdušās mājas, demonstrējusi lielu dūšu, bet ar šo pienākumu galā nav tikusi, liecina LTV raidījumu «de facto» un «Aizliegtais paņēmiens» eksperiments. «Viltus laupītājiem» izdevies iznest vērtīgas lietas no vairākām ūdenī mirkstošām Ogres mājām.

Reizēs, kad Latvijā plosās plūdi, glābēji bieži vien pārmet iedzīvotājiem, ka tie atsakās atstāt savas mājas, tādējādi apdraudot pašu dzīvības. Iedzīvotāji savukārt raizējas, ka, ja viņi pametīs mājas, tās var kļūt var vieglu laupījumu marodieriem.

Šķiet, šonedēļ, kad plūdi bija pārņēmuši Ogri, šīs iedzīvotāju bažas tika ņemtas vērā, un novada izpilddirektors Pēteris Špakovskis paziņoja, ka atstāto īpašumu apsardzi nodrošinās valsts un pašvaldības policija, kā arī papildspēki no Latvijas armijas.

Lai pārbaudītu solījumu patiesumu, LTV žurnālisti nolēma vairākas mājas plūdu teritorijā aplaupīt. Šis eksperiments tika saskaņots ar māju saimniekiem, kas durvis atstāja vaļā. Tomēr vajadzības gadījumā durvis uzlauzt vai iekļūt mājās pa logu nebūtu problēmu, jo, tā kā nav elektrības, nav arī signalizācijas.

No vairākām mājām izdevās iznest velosipēdus, DVD atskaņotāju, sulu spiedi u.c. mantas.

Visas inscenētās laupīšanas laikā, kurā uz nebēdu tika spīdināti lukturi, tā arī neuzradās ne policija, ne armija.

Eksperimenta laikā uzmeklētie pašvaldības policijas darbinieki, kas sildījās mašīnā, stāstīja, ka mājas apsargā divas ekipāžas, bet vienā vietā policija nebija vispār.

Nākamajā rītā Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis ziņu aģentūrām slavēja policistu darbu un apgalvoja, ka no marodierisma Ogrē neesot ne smakas.

To pašu viņš sākumā teica intervijā raidījumam «de facto». Taču, noskatoties inscenētās laupīšanas video, Ulmanis vien noplātīja rokas: «Simtprocentīgi atmest šādu iespēju, es domāju, mēs arī neuzņemtos, jo tādās kritiskās situācijās simtprocentīgu drošību mēs nevarētu nodrošināt.»

Iekšlietu ministrijā norāda, ka rūpes par saviem iedzīvotājiem tomēr guļ uz pašas pašvaldības pleciem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu