Valdības veidotāji vienojušies par 80% jautājumu; partneri «Vienotību» mudina atteikties no kāda amata (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdības veidotāji pašlaik ir vienojušies par 80% jautājumu, šorīt telekanālā LNT izteicās viens no «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līderiem Aigars Lūsis.

Pēc Lūša vārdiem, valdības veidotāji esot vienojušies par 80% no visa, par ko jāvienojas, tostarp par valdības darba prioritātēm. No VL-TB/LNNK puses starp topošās valdības prioritātēm iekļautas demogrāfija un valsts drošība, un tagad palicis vien jautājums, kā tas atspoguļosies valdības deklarācijā.

Cits koalīcijas veidošanas sarunu dalībnieks Aivars Lembergs apgalvoja, ka viņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) necīnās par amatiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) ZZS gan grib iegūt savā kontrolē, jo «Zaļā partija koalīcijā ir tikai viena» un ir tikai loģiski, ka tā grib atbildēt par vides jautājumiem, turklāt ZZS rindās ir visvairāk pašvaldību vadītāju, kas ir otra lielā VARAM pārraudzības joma, klāstīja Lembergs. Savukārt Lūsis uzskata, ka kontrole pār VARAM būtu jāsaglabā nacionālajai apvienībai, lai nodrošinātu pēctecību, jo «strādājuši tur esam gana labi».

Mums jau ir Labklājības ministrija, tāpēc Izglītības un zinātnes ministriju un Veselības ministriju (VM) lai ņem kāds no pārējiem, turpināja Lembergs un uzsvēra, ka šo «resursus tērējošo» ministriju vadību ZZS nevēlas uzņemties, jo to darbam nav paredzēti līdzekļi, bet «izdarīt kaut ko var tikai tad, ja ir nauda». Lembergs piebilda, ka pat šādos apstākļos ZZS veselības ministra amatam piedāvājusi Gunti Belēviču, taču viņa kandidatūra tikusi noraidīta. Lūsis piebilda, ka nacionālā apvienība VM īsti negrib tāpēc, ka uzskata, ka «VM jābūt sasaistē ar Finanšu ministriju».

Pēc Lemberga vārdiem, iepriekšējā Valda Dombrovska (V) valdība, kurā ZZS nebija pārstāvēta, esot sadalījusi budžeta līdzekļus līdz pat 2016.gadam, tādējādi apgrūtinot nākamo valdību darbu. Turklāt tagad premjere esot nākusi klajā ar aicinājumu visās nozarēs par 1% samazināt izdevumus.

Lembergs domā, ka partiju «sarunu bāze» nav pārdomāta, dodot mājienu, ka «Vienotībai» būtu jāatsakās no kāda amata, pretējā gadījumā sarunas nevedīšoties pietiekami konstruktīvi. Viņam piekrita arī Lūsis, pēc kura vārdiem, lai arī viss pašlaik izskatoties it kā loģiski, tomēr ilgtermiņā varas sadalījums varot radīt zināmas kolīzijas.

Lembergs izteicās, ka «Vienotībai» būtu «jāiedod viens no saviem portfeļiem» nacionālajai apvienībai, bet pēc tam vēl varētu padiskutēt par kādām amatu pārdalēm starp ZZS un VL-TB/LNNK.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc pirmā sarunu raunda ar 12.Saeimā ievēlētajām partijām izteicis atbalstu, lai arī nākamo valdību veidotu «Vienotība», ZZS un VL-TB/LNNK, kas jau paudušas gatavību uzņemties nākamās valdības veidošanu un Ministru prezidenta amatam kopīgi atbalstīt Straujumu.

Līdz šim publiski izskanējis, ka koalīcijas partneri esot vienojušies par amatu Saeimas vadībā un valdībā proporcionālo sadali pēc shēma: «Vienotībai» - 6 amati, ZZS - 5 amati, bet VL-TB/LNNK - 4 amati.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu