Okupācijas muzejs: Stūra mājas izstāde vēl var darboties divus gadus (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stūra mājas izstāde, kas tika taisīta pusgadam, vēl var darboties divus gadus, pastāstīja Latvijas Okupācijas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Strazda.

«Īslaicīga izstāde, kas raksturo to zināšanu līmeni, kāds pašlaik ir,» viņa sacīja, informējot, ka izstāde tika taisīta sešiem mēnešiem, un tā bija ierobežota savos līdzekļos. Strazda atzina, ka izstāde tomēr ir pietiekami kvalitatīva, lai to rādītu vēl aptuveni divus gadus. Priekšlikums par šādu laikposmu radās muzeja sarunās ar Kultūras ministriju (KM) par Stūra mājas ekspozīcijas likteni. Pa diviem gadiem varētu pilnībā izlemt, ko darīt ar Stūra māju.

Muzeja pārstāve paskaidroja, ka pastāvīgajai ekspozīcijai būtu jābūt daudz plašākai, ar pilnīgi citu konceptu. «Citai konceptuālai pieejai jābūt,» viņa sacīja, piebilstot, ka pa šiem diviem gadiem arī vēl varētu nākt klāt informācija, sadarbojoties ar vēsturniekiem, dokumentu izpētes komisiju.

Ja valdība piešķirs līdzekļus Stūra mājas izstādei, okupācijas muzejs ir gatavs nodrošināt bezmaksas izstādes apmeklējumu, nodrošināt gidus maksas ekspozīcijai Stūra mājas pagrabstāvā un 1.stāvā. Strazda sacīja, ka augšējos stāvos, kā līdz šim, ekspozīcija netiktu izvietota, taču to varētu izvietot vēl dažās citās telpās 1.stāvā, kas apzinātas izstādes līdzšinējās darbības laikā.

Lai izstāde atsāktu darboties, būs nepieciešamas nelielas strukturālas izmaiņas, atzina Strazda, paskaidrojot, ka līdz šim okupācijas muzejs bija tikai ekspozīciju veidotājs, informācijas uzturētājs, bet nebija iesaistīts naudas plūsmā. Algas gidiem maksāja nodibinājums «Rīga 2014», kas arī saņēma visus ienākumus no izstādes. Ja Stūra mājas ekspozīcija tiks atkal atvērta apmeklētājiem, tad muzejs būtu atbildīgs arī par izstādes apsaimniekošanu - pieņemtu darbiniekus, maksātu viņiem algas.

Runājot par diskusijā par Stūra mājas turpmāko likteni izskanējušo domu par to, ka Latvijas Okupācijas muzeju varētu pārcelt uz Stūra māju, nevis būvēt plānoto piebūvi muzeja ēkai Strēlnieku laukumā, Strazda uzsvēra, ka okupācijas muzeja nākotne ir pieņemama tikai tādā veidā, kā muzejs pastāv pašlaik un kā to iecerēts veidot, būvējot piebūvi atbilstoši arhitekta Gunāra Birkerta iecerei.

«Okupācijas muzejs nevar būt Stūra mājā, jo čeka ir okupācijas sastāvdaļa, bet nereprezentē visu okupācijas laiku,» viņa paskaidroja, norādot, ka šādā situācijā mēs vēsturiski būtu zaudētāji, jo samazinātu, piemēram, komunistiskās partijas vēsturisko nozīmi Latvijas okupācijā. «Bet mēs noteikti esam gatavi sadarboties,» teica Strazda.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien lems par KM bāzes izdevumu palielināšanu nākamgad par 92 884 eiro, bet 2016. un 2017.gadā par 87 544 eiro katru gadu, lai nodrošinātu izstādes «Stūra māja. Lieta nr.1914/2014» darbību.

Kopš 1.maija Eiropas kultūras galvaspilsētas ekspozīcija «Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014» piedāvāja bez maksas apmeklēt Latvijas Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā, kā arī ekskursijas čekas pagrabos gida pavadībā un piecas izstādes ēkas augšējos stāvos – «Draudzības (re)konstrukcija», «Latvieša koferis», «Par spīti visam», «10 lietu stāsti par cilvēku un varu» un «Liktens lietu muzejs». Pirmdien sāksies šo piecu ekspozīciju demontāža. Izstādi no tās atklāšanas līdz slēgšanai 19.oktobrī apskatījuši 29 000 apmeklētāju. Nodibinājumam «Rīga 2014» faktiskie ieņēmumi no ekskursijām čekas pagrabos ir 64 324 eiro. Šo mēnešu laikā notikušas arī vairākas diskusijas par Stūra mājas turpmāko likteni.

Sešu stāvu mūra ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, ar veikala telpām 1.stāvā celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga izstrādāta projekta. Laika periodā no 1944. līdz 1991.gadam ēkā atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja. Ēka ir unikāls objekts, kurā saglabājies plašs liecību klāsts par PSRS okupācijas politiskajām represijām un izdarīajiem noziegumiem pret cilvēci. Latvijas tautas apziņā šī vieta – Stūra māja – saistās ar cilvēku ieslodzīšanu, mocīšanu, nogalināšanu un morālu pazemošanu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas ēkā līdz 2008.gadam darbojās Valsts policija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu