Koalīcijas partneri sarunas par valdības veidošanu turpinās trešdien (60)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Topošās koalīcijas partneri trešdien varētu turpināt sarunas par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā un tās prioritātēm, šodien informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Piektdien, 17.oktobrī, koalīcijas partneri nespēja vienoties par kompromisu saistībā ar atbildības jomu sadali. Sarunas bija paredzēts turpināt šodien, bet vēlāk šo tikšanos tika nolemts pārcelt uz vēlāku laiku.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) gaida «Vienotības» atbildi saistībā ar ZZS piedāvājumu starp koalīciju veidojošajiem partneriem ievērot paritāti un katram no partneriem piešķirt piecus amatus. ZZS sadarbības partijas «Latvijai un Ventspilij» līderis Aivars Lembergs šorīt telekanālā LNT norādīja, ka «Vienotībai» būtu «jāiedod viens no saviem portfeļiem» nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), bet pēc tam vēl varētu diskutēt par kādām amatu pārdalēm starp ZZS un VL-TB/LNNK.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka Lemberga paustais ir loģiska pieeja pašreizējā koalīcijas veidošanas situācijā un «Vienotībai» būtu jāpadalās ar vienu no amatiem, ņemot vērā arī to, ka iespējamā balsu pirkšana var novest pie tā, ka «Vienotība» zaudē vienu deputāta amatu mandātu pārdales dēļ.

«Vienotības» ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA sacīja, ka koalīcijas partneri jau sākotnēji vienojušies par vairākiem jautājumiem, proti, Ministru prezidenta amata kandidāti Laimdotu Straujumu (V), atsevišķām atbildības jomām un arī proporciju, cik atbildības sfēru tiks katram partnerim. Ja ZZS vēlas «noslaucīt» šīs pamatvienošanās, tad Kampars vēlētos dzirdēt argumentus, kāpēc tas ir nepieciešams. Pēc viņa domām, ZZS piekopj šādu taktiku, lai «pagrieztu situāciju kājām gaisā».

Kampars arī uzsvēra, ka «Vienotībai» svarīgākais ir rīcībspējīga valdība un par partneru nostāju notiks diskusijas. Arī «Vienotības» valdes locekle Ilze Viņķele, kura piedalās valdības veidošanas sarunās, pauda, ka vispirms jādzird argumenti par šo nostāju no partneru puses.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, viens no iespējamiem kompromisa variantiem, par kuriem partneriem bija iespēja šajās dienas diskutēt, būtiski neatšķiras no Straujumas pirmā piedāvājuma par atbildības jomu sadali. Tajā mainījās tikai tas, ka «Vienotība» uzņemtos pārraudzību pār Veselības ministriju, ZZS - pār EM un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī šai politiskajai partijai būtu iespēja deleģēt VARAM parlamentāro sekretāru. Savukārt nacionālajai apvienībai būtu Saeimas spīkera amats, kā arī IZM parlamentārā sekretāra postenis.

ZZS šis variants neapmierināja, jo šis politiskais spēks vēlas pārraudzīt VARAM, tāpēc kā viens no iespējamiem piedāvājumiem iepriekš izskanējis sadalījums, kas paredzētu skaita ziņā vienādu - katram piecu - posteņu piešķiršanu katrai no koalīcijas partijām. Saskaņā ar šo piedāvājumu «Vienotībai» pienāktos premjerministra amats, kā arī Finanšu, Ārlietu, Satiksmes un Veselības ministrijas pārraudzība. ZZS pienāktos aizsardzības, labklājības, zemkopības, vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī iekšlietu ministra amats. Nacionālajai apvienībai saglabātos pārraudzība pār Tieslietu ministriju un Kultūras ministriju, kā arī tā iegūtu ekonomikas un izglītības un zinātnes ministra un Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Šajā sadalījumā esot iespējamas arī izmaiņas, piemēram, iekšlietu ministra amatu nododot VL-TB/LNNK, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzību uzticot ZZS.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu