Ieilgstot jaunveidojamās koalīcijas sarunām, «Vienotība» tiksies ar RP un NSL (94)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Ieilgstot jaunveidojamās koalīcijas sarunām par atbildības jomu sadali, «Vienotība» plāno tikties ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un «No sirds Latvijai» (NSL).

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma», ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka nevar piekrist Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) aicinājumam «ievērot paritāti» un katram no nākamās koalīcijas partneriem piešķirt piecus amatus valdībā. Straujuma teica, ka šim ierosinājumam nepiekritīs un uzreiz piebilda, ka «Vienotība» tiksies arī ar partijām, kas ieguvušas mazāku balsu skaitu - LRA un NSL, lai pārrunātu, kā varētu darboties parlamentā.

Viņa atzina, ka

šīs tikšanās var uzskatīt par signālu koalīcijas partneriem,

taču uzsvēra, ka pašlaik tiek runāts par trīs partiju koalīciju un nekādas pārmaiņas šajā jautājumā netiek plānotas.

Straujuma paziņoja, ka līdz nākamajai nedēļai vairs nerunās par amatu sadali nākamajā valdībā, bet strādās pie deklarācijas.

Galvenās prioritātes, kas tikšot tajā iekļautas, esot drošība, stabilitāte un tautsaimniecības izaugsme, kas ietver sevī izglītību, administratīvā sloga samazināšanu u.c. Straujumas mērķis esot nodrošināt, lai cilvēki dzīvo Latvijā un labklājībā.

NSL iespējamās sarunās ar «Vienotību» gatava pārrunāt sadarbību parlamentā

Ja notiks sarunas ar partiju «Vienotība», partija «No sirds Latvijai» (NSL) ir gatava pārrunāt turpmāko sadarbību parlamentā, sacīja NSL līdere Inguna Sudraba.

Viņa neuzskata, ka tikšanās laikā būtu iespējams apspriest iesaistīšanos valdības veidošanā, ņemot vērā, ka trīs partijas - «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - ir paziņojušas, ka veidos valdību, nepieaicinot klāt nevienu citu politisko spēku.

Taujāta par iespēju vienoties saistībā ar kāda veida atbalsta sniegšanu Straujumas valdībai, Sudraba norādīja, ka viņai ir grūti pieļaut šādu varbūtību, ņemot vērā valdību veidojošo partiju līdz šim pausto pozīciju, tām norobežojoties no citām partijām jaunā Ministru kabineta veidošanas gaitā.

LRA joprojām gatava strādāt valdībā, ja tiks atbalstīti tās principi

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) joprojām ir gatava strādāt jaunajā valdībā, ja tiks atbalstīti tās principi, tostarp sabalansēta reģionu attīstība, apliecināja LRA līderis Mārtiņš Bondars.

Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» viņš šodien gan norādīja, ka par LRA varētu runāt kā par «ne valdības frakciju» un partija Saeimā aktīvi izmantos iespēju uzstāties tribīnē, lai paustu savu pozīciju.

Viņš sarunā ar aģentūru LETA neņēmās spriest, vai «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK varētu mainīt panākto vienošanos kopīgi veidot jauno valdību, nepieaicinot kādu citu politisko spēku.

Bondars norādīja, ka LRA nav mainījusi nostāju attiecībā uz to, pie kādiem apstākļiem politiskais spēks var iesaistīties nākamā Ministru kabineta veidošanā, tostarp par prioritātēm izvirzot demogrāfiju un drošību.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partneri, nespējot panākt kompromisu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, nesteidzas piekāpties viens otram un uzstāj uz savām prioritātēm.

Koalīcijas partneri gan ir pārliecināti, ka kompromiss tiks rasts un šādas domstarpības nav nekas neierasts valdības veidošanas gaitā, kas mēdzot būt arī sarežģītāka un pretrunīgāka.

ZZS nākusi klajā ar ierosinājumu mainīt amatu sadales proporciju, par kuru sākotnēji vienojušies partneri un kas paredzēja sešas atbildības jomas «Vienotībai», piecas - ZZS un četras - VL-TB/LNNK. ZZS aicināja «ievērot paritāti» un katram no partneriem piešķirt piecus amatus.

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu