Vienojas: tiesības uz vidi bez tabakas dūmiem ir prioritāras pār smēķētāju interesēm (51)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vienojās iekļaut likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu» punktu, kas nosaka, ka cilvēka tiesības uz tabakas dūmiem nepiesārņotu vidi ir prioritāras pār smēķētāju interesēm. Komisija šodien turpināja izskatīt grozījumus minētajā likumā pirms trešā lasījuma.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu papildināt likuma pantu, kurā atrunāti tā mērķi, ar punktu, ka cilvēka tiesības uz tīru, ar tabakas un augu smēķēšanas produktu dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas (tostarp ar tabakas dūmu otrreizējas ieelpošanas) izraisītu slimību risku ir prioritāras pār smēķētāju interesēm smēķēt.

Tāpat, uzklausot tirgotāju iebildumus, komisija vienojās neatbalstīt priekšlikumu, kas paredzēja, ka tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu mazumtirdzniecībā tieši iesaistītie darbinieki ne retāk kā reizi mēnesī jāinstruē par tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas mazumtirdzniecības noteikumiem.

Tirgotāji norādīja, ka dzīvē šī prasība būtu tikai formāla un savu mērķi nesasniegtu. Tika arī uzsvērts, ka darbiniekiem, kuri nozarē strādā jau ilgi, nav nepieciešamas «lekcijas» par viņu darbu.

Komisija plāno turpināt diskusijas par šo likumprojektu un citiem priekšlikumiem uz trešo lasījumu rīt, 22.oktobrī.

Kā ziņots, iepriekšējā sēdē, 23.septembrī, vērtējot priekšlikumus grozījumiem likumā, komisija nemainīja savu nostāju jautājumā par smēķēšanas definīciju, kas nozīmē, ka arī uz elektronisko cigarešu lietošanu attieksies smēķēšanai noteiktie ierobežojumi.

Pret to gan iebilda Beztabakas nozares asociācija, savukārt Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzsvēra, ka «smēķēšana ir smēķēšana neatkarīgi no izpausmes formas». Arī deputāti nolēma saglabāt definīcijā to, ka smēķēšana ir arī elektroniskās smēķēšanas ierīces lietošana.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu