Piešķir 119 340 eiro Salaspils kodolreaktora tvertņu remontam (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai novērstu iespējamu vides piesārņojumu ar radioaktīvu ūdeni, valdība šodien atbalstīja finansējuma piešķiršanu līdz 119 340 eiro Salaspils kodolreaktora tvertņu remontam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola pastāstīja, ka Latvijas Universitātes apsaimniekošanā nodotā

Salaspils kodolreaktora tvertnes, kurās tiek uzglabāts radioaktīvs ūdens, ir izrūsējušas un tas var radīt piesārņojuma draudus.

Tāpēc ir nepieciešams finansējums, lai radioaktīvo ūdeni no tvertnēm izsūknētu, tvertnes pārpakotu un mazinātu noplūdes draudus.

Valdība vienojās, ka tiks piešķirts finansējums līdz 119 340 eiro. Galīgā summa būs zināma tad, kad Latvijas Universitāte iesniegs precīzu tāmi.

Joprojām aktuāls jautājums ir par visa kodolreaktora likvidāciju, atzina Ozola. Tam būtu nepieciešami 5,4 miljoni eiro, taču Latvijas valdībai šādas summas nav.

Ministrija gan izskata iespējas līdzekļus piesaistīt no Eiropas Savienības fondiem vai Šveices finanšu instrumenta.

Salaspils kodolreaktora likvidēšana prasītu aptuveni četrus gadus.

Ozola gan nevēlējās izteikt prognozes, kas notiktu, ja radioaktīvais ūdens noplūstu vidē, taču sekas būtu postošas, jo tas nonāktu gruntsūdeņos. Tāpat tas varētu negatīvi ietekmēt tuvumā esošo rūpnīcu «Knauf» un tā produkciju.

Valdība lēmumu par Salaspils kodolreaktora likvidēšanu un demontāžu atbalstīja 2007.gada jūlijā, bet Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas koncepcija tika apstiprināta jau 1999.gadā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu