Muitas suņi šogad atraduši nedeklarētu naudu 151 393 eiro vērtībā (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Muitas pārvaldes kinologi ar skaidras naudas meklēšanas suņiem šogad deviņu mēnešu laikā astoņos gadījumos konstatējuši nedeklarētu skaidru naudu 151 393 eiro vērtībā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotā informācija. Pērn deviņos mēnešos suņi bija konstatējuši 200 571 eiro.

Muitas pārvaldes kinologi ar tabakas izstrādājumu meklēšanas darba suņiem šogad deviņos mēnešos konstatējuši 5 216 744 kontrabandas cigaretes, bet pērn - aptuveni 1,6 miljonus cigarešu. Savukārt narkotiku meklēšanas suņi šogad konstatējuši aptuveni 8,5 kilogramus dažādu narkotisko vielu. Pagājušā gadā muitnieku suņi deviņos mēnešos palīdzējuši atrast aptuveni sešus kilogramus narkotiku.

Kā šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Muitas pārvaldes Muitas kontroles organizēšanas daļas Kinoloģijas nodaļas vadītāja Anita Ezis, tuvākajos gados daudzi muitnieku suņi būs jānomaina, jo pašreizējiem tuvojas «pensijas» vecums.

Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija liecina, ka Valsts robežsardzes suņi šogad sešos mēnešos palīdzējuši aizturēt piecus pārkāpējus, bet divas personas aizturētas sadarbībā ar Valsts policiju. Robežsargu suņi pirmajā pusgadā dzinuši pēdas 13 reizes un vairākas reizes atklājuši narkotikas.

Atbildīgajā Saeimas komisijā šodien deputāti ar valsts iestāžu kinologiem diskutēja par kinoloģijas dienestu darbu un darba apstākļiem. Ekspertu grupa ar Iekšlietu ministriju saskaņo Valsts iestāžu kinoloģijas dienesta attīstības koncepciju. Darba grupas pārstāvji līdz šim vienojušies, lai efektīvi izmantotu iestādēm piešķirtos līdzekļus, ir lietderīgi kinologu pamatapmācību organizēt vienā vietā - Valsts robežsardzes Kinoloģijas centrā.

Koncepcijas mērķis ir apzināt situāciju, kā arī noteikt uzdevumus un pasākumus, lai padarītu efektīvāku suņu izmantošanu valsts iestādēs, radītu vienotu pieeju suņu iegādes, uzturēšanas, apmācības jautājumos un nodrošinātu pilnvērtīgus apstākļus valsts iestāžu funkciju veikšanai.

Tāpat koncepcijā paredzēts apkopot priekšlikumus, lai izstrādātu vienotus sociālas garantijas nosacījumus visiem valsts iestādēs strādājošajiem kinologiem. Šobrīd amatpersonai, kura pienākumu pildīšanai izmanto apmācītu suni, sociālās garantijas konkrēti par darbu saistībā ar suni nav paredzētas. Amatpersonas vien saņem speciālās piemaksas. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem piemaksa par dienesta pienākumu pildīšanu kopā ar dienesta suni vispār nav paredzēta.

Latvijā dienestiem kopumā ir aptuveni 250 speciāli apmācīti suņi. Suņi ir Muitas pārvaldei, Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Ieslodzījuma vietu pārvaldei un NBS.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu