Valdības partneri jaunus piedāvājumus par jomu sadali pagaidām neizteiks (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Topošās koalīcijas partneri pašlaik neplāno izteikt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) citus piedāvājumus par atbildību jomu sadali jaunajā valdībā un gaida, ka ZZS piekritīs piedāvātajam kompromisam.

Savukārt ZZS lēmumu par savu nostāju attiecībā uz valdības veidošanu, visticamāk, varētu pieņemt pirmdien, 27.oktobrī, valdes sēdē plkst.13, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un ZZS valdes loceklis un politiskajā spēkā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Brigmanis gan neizslēdza iespēju, ka ZZS lēmumu varētu pieņemt šīs nedēļas nogalē.

Valdības veidotāji neplāno izteikt jaunu piedāvājumu atbildības jomu sadalei jaunajā valdībā, tātad par kompromisa variantu varētu kļūt valdības modelis, par kuru Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) trešdien informēja Valsts prezidentu Andri Bērziņu un par kuru vienošanās ar koalīcijas partneriem vēl nav panākta.

Saskaņā ar Straujumas piedāvājumu

«Vienotībai» jaunajā valdībā pienāktos premjera amats

, kā arī atbildība par Finanšu ministriju, Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Satiksmes ministriju, kā arī Veselības ministriju.

ZZS varētu pārraudzīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju, Zemkopības ministriju, Ekonomikas ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) saskaņā ar Straujumas piedāvājumu arī jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kā arī uzņemtos Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Šādam jomu sadalījumam piekrīt gan «Vienotība», gan nacionālā apvienība, savukārt ZZS par šo jautājumu vēl lems.

Brigmanis gan ir pārliecināts, ka partneriem nākamnedēļ izdosies vienoties.

Tavars norāda, ka valdības veidošanas procesā sarkanās līnijas nedrīkst vilkt, taču LZP joprojām uztur pozīciju, ka ZZS pienākas VARAM ministra postenis, lai būtu iespējams uzņemties atbildību par vides jomas politikas veidošanu. Arī ZZS kopumā neesot mainījusi iepriekš pausto pozīciju, ka tā pretendē uz VARAM pārraudzību.

ZZS valdes loceklis norādīja, ka «Vienotības» izteiktais piedāvājums paredz, ka ZZS pārrauga Izglītības un zinātnes ministriju vai Veselības ministriju. Tavara personīgais viedoklis ir, ka jebkuru no abiem amatiem var ieņemt 12.Saeimā ievēlētais uzņēmējs Guntis Belēvičs (LZP). Viņš būtu spējīgs uzņemties atbildību arī par izglītības nozari, jo Belēvičs ir gatavs strādāt tā, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu, piemēram, veselīgas pārtikas brīvpusdienu ieviešanu skolās. Arī «Vienotība» neuzstāj uz Veselības ministrijas pārraudzīšanu, taču gatava uzņemties šīs ministrijas vadību.

Lai gan ZZS pagaidām nav gatava atteikties no pretendēšanas uz VARAM ministra posteni, tomēr politiskajā spēkā pastāv arī viedoklis, ka varētu nākties samierināties, ka šis ministra amats ZZS galu galā netiek uzticēts, liecina neoficiāla informācija.

Kā ziņots, Valsts prezidents aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz nākamajai trešdienai, 29.oktobrim, vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa. «Ja šāda vienošanās netiek panākta, jārēķinās ar to, ka tas ir pierādījums tam, ka šī koalīcija nespēj attaisnot vēlētāju doto uzticību,» pauda Āboltiņa.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu