LNB krājuma pārvešana uz «Gaismas pili» izmaksājusi 221 028 eiro (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājuma pārvešana uz «Gaismas pili» izmaksājusi 221 028 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Jau ziņots, ka LNB krājums nonācis tā jaunajā mājvietā - «Gaismas pilī» - divas nedēļas ātrāk, nekā bija plānots. Pēdējā krava «Gaismas pilī» ieradās 17.oktobrī, lai gan iepriekš bija paredzēts, ka vērienīgā LNB pārcelšanās noslēgsies tikai 27.oktobrī.

LNB krājuma pārvešana uz «Gaismas pili» sākās šī gada 14.aprīlī.

Pārvešanas process, ko veica 12 cilvēku komanda, ilga aptuveni 150 darba dienas.

Kopumā tika pārvesta 261 krava.

Kā žurnālistiem pastāstīja LNB direktors Andris Vilks, krājuma pārvešana bijusi ļoti sarežģīts process, jo pārcelšanās notikusi no piecām ēkām. Pārcelšanās procesu traucējuši arī no LNB neatkarīgi apstākļi - «Gaismas pils» ēkas novēlotā nodošanas ekspluatācijā.

LNB krājuma pārvietošanu vēl vairāk sarežģījusi bibliotēkas vēlme pārcelšanās laikā turpināt apkalpot lasītājus. «Krājuma pārvešanas laikā bibliotēka nevienu brīdi nebija slēgta. Pakalpojumi tika nodrošināti vai nu vecajās ēkās, vai arī jau «Gaismas pils» lasītavās,» uzsvēra bibliotēkas direktors.

LNB Pakalpojumu departamenta direktore Anda Lamaša uzsvēra, ka LNB ir, iespējams, vienīgā nacionālā bibliotēka, kura pārcelšanās laikā ir bijusi atvērta lasītājiem.

«Tajā pašā laikā šī ir viena no veiksmīgākajām «Gaismas pils» projektā īstenotajām sadaļām,» atzina Vilks.

Bibliotēkas pārstāvji pauda gandarījumu par sadarbību ar pārvadātāju uzņēmumu SIA «FF International Movers», uzsverot uzņēmuma darbinieku entuziasmu un cieņu pret pārvedamajām grāmatām. Kā pastāstīja LNB Galvenās krātuves vadītāja Anita Arājuma, bibliotēkai ļoti paveicās ar pārvadātājiem, jo viņi bija ļoti ieinteresēti.

«Visi darbinieki, kuri piedalījās krājuma pārvešanā, saprata, ka tas, ko viņi pārved, ir vērtība - vēsture,» uzsvēra Arājuma. Viņa pastāstīja, ka uzņēmuma darbinieki nākuši klajā ar savām idejām, kā pēc iespējas drošāk nogādāt grāmatas to jaunajā mājvietā. Krājuma vienību drošai transportēšanai pārvadātāji bija izdomājuši lietot metāla režģi uz riteņiem, kas izrādījās ļoti parocīgi pārcelšanās procesā, paskaidroja Arājuma.

SIA «FF International Movers» vadītājs Aivars Usāns pastāstīja, ka šis tehniskais risinājums izvēlēts, jo krājumā ir dažāda lieluma vienības. Dažas no tām vispār neesot derējušas nevienā kastē. Usāns apstiprināja, ka pārvadātāju galvenais kritērijs bijusi drošība. «Interese par dalību šajā projektā mums bija jau no 2011.gada, kad uzzinājām, ka notiks bibliotēkas krājuma pārcelšana. Kaut arī jau 13 gadus strādājam šajā biznesā, tāda mēroga projekts vēl nebija noticis. Gatavojoties izmantojām gan savu, gan kolēģu pieredzi, kā arī veicām teorētisko modelēšanu,» par pārcelšanās procesu pastāstīja Usāns.

«Gaismas pils» krātuvēs grāmatas glabājas plus 20, plus 21 grāda temperatūrā. Telpā tiek nodrošināts 40% mitruma līmenis.

Bibliotēkas vecās ēkas plānots vai nu nodot to īpašnieku rīcībā, vai arī izmantot valsts, kā arī privātā sektora darbam.

Jau ziņots, ka LNB krājuma pārvešana uz «Gaismas pili» sākās 2014.gada 14.aprīli. Tās uzdevums bija pārvest vairāk nekā 3 miljonus krājuma vienību, atbrīvojot piecas bibliotēkas vēsturiskās ēkas - Jēkaba ielā 6/8, Anglikāņu ielā 5, Krišjāņa Barona ielā 14, Krišjāņa Barona ielā 3 un Tērbatas ielā 75.

Kopējais LNB krājuma apjoms ir aptuveni 4,1 miljons vienību. Teju viens miljons vienību izvietots repozitārijā Silakrogā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu