Par narkotiku lietošanu sodītie nevarēs iegūt autovadītāja apliecību (178)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Personas, kuras sodītas par narkotisko vielu lietošanu, nevarēs iegūt transportlīdzekļa vadītāja tiesības. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, vides, agrārās un reģionālās politikas komisijas ceturtdien, 23.oktobrī, izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā.

«Nav pieļaujamas situācijas, kad pie automašīnas stūres sēžas autovadītāji jebkādu apreibinošo un narkotisko vielu ietekmē, izraisot avārijas un dzīvības briesmas citiem cilvēkiem. Tiesības vadīt transportlīdzekli jāaizliedz personām, kuru uzvedība norāda uz lielu risku, ka tā var apdraudēt ceļu satiksmes drošību un citu satiksmes dalībnieku dzīvību un veselību,» uzsver komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Patlaban likums paredz kārtību, kā persona var iegūt tiesības vadīt transportlīdzekli. Grozījumi noteic, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un vadītāja apliecību nevarēs iegūt vai atgūt persona, kura sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pret satiksmes drošību alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, skaidro Saeimas Preses dienests.

Tiesības nevarēs iegūt vai atgūt persona, kura sodīta par narkotisko, psihotropo vai jaunu psihoaktīvo vielu vai to izstrādājumu, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, lietošanu.

Tāpat tiesības nevarēs iegūt vai atgūt persona, kura sodīta par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, vai par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes.

Savukārt, lai persona iegūtu vai atgūtu tiesības pēc tam, kad tai ir dzēsta vai noņemta sodāmība par minētajiem pārkāpumiem, valdībai līdz nākamā gada 30.aprīlim šādām personām jāparedz papildu nosacījumi.

Pašlaik normatīvie akti paredz iespēju ierobežot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības personām, ņemot vērā tikai personas veselību vai pārkāpumus, kas izdarīti alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Likumprojekta mērķis ir veicināt ceļu satiksmes drošību, kā arī mazināt aizliegto psihoaktīvo vielu lietošanu.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1.maijā.

Ceļu satiksmes likuma grozījumi galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

Komentāri (178)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu