Brigmanis: «Vienotības» ultimāta dēļ ZZS jāpieņem lēmums par piedāvāto amatu sadalījumu (83)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) līdz otrdienai jāpieņem un jāpaziņo lēmums attiecībā uz Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) piedāvāto amatu sadalījumu jaunajā valdībā. Turpināt sarunas ar «Vienotību» par kādu citu variantu jeb piedāvājumu būtu bezjēdzīgi šīs partijas ultimatīvā uzstādījuma dēļ, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Politiķis norādīja, ka sarunas ar «Vienotību» pašlaik būtu bezcerīgas un bezjēdzīgas, jo šī partija ir izvirzījusi «ko līdzīgu ultimātam» ar domu, ka

ZZS vai nu ir jāpieņem piedāvātās ministrijas, vai arī tikšot veidota cita koalīcija.

Piedāvājuma kontekstā vienīgais, starp ko esot iespējams izvēlēties, ir pārraudzība vai nu pār Veselības ministriju, vai pār Izglītības un zinātnes ministriju.

Kā liecina neoficiāla informācija, ZZS iekšienē pastāv viedoklis, ka varētu nākties samierināties ar galvenā strīdus objekta - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata - uzticēšanu nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), nevis ZZS.

Viena no ZZS dalībniecēm - Latvijas Zaļā partija (LZP) - gan uzskata, ka VARAM ir jāvada ZZS pārstāvim. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, LZP pārstāvis

Ingmārs Līdaka uzskata, ka pašlaik vides joma ir daļēji atstāta novārtā, VARAM gandrīz pārvēršoties tikai par pašvaldību lietu ministriju.

Kā sacīja Līdaka, bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, izdodot rīkojumu par referenduma rosināšanu saistībā ar 10.Saeimas atlaišanu, «atlaida VARAM ministru Raimondu Vējoni (ZZS)», un kopš tā laikam ministrija nav nodota atpakaļ LZP pārraudzībā.

Kā atzina Līdaka, «gudrākais piekāpjas», taču pašlaik neesot izvirzīti argumenti par labu tam, lai ZZS piekāptos.

Atsevišķiem ZZS cilvēkiem ir arī šaubas par VL-TB/LNNK pārstāves Ināras Mūrnieces kandidatūras atbilstību Saeimas priekšsēdētāja amatam. Komentējot amatu piedāvāto sadalījumu, Brigmanis skaidroja, ka tā ir «Vienotības» un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK izvēle, ja «viņi grib eksperimentēt ar valsti un par Saeimas priekšsēdētāju iecelt absolūti nepieredzējušu cilvēku». Taujāts, vai runa ir par deputātes Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) iespējamo kandidatūru, Brigmanis atbildēja, ka nerunā par kādu konkrēti. Viņaprāt, kā kandidāte ar labu pieredzi Saeimas Prezidija darbā būtu «Vienotības» pārstāve, pašreizējā Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Kā ziņots, topošās koalīcijas partneri pašlaik neplāno izteikt ZZS citus piedāvājumus par atbildību jomu sadali jaunajā valdībā un sagaida, ka ZZS piekritīs piedāvātajam kompromisam.

Saskaņā ar Straujumas piedāvājumu «Vienotībai» jaunajā valdībā pienāktos premjera amats, kā arī atbildība par Finanšu ministriju, Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Satiksmes ministriju, kā arī Veselības ministriju (VM).

ZZS varētu pārraudzīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju, Zemkopības ministriju, Ekonomikas ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) saskaņā ar Straujumas piedāvājumu arī jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, VARAM, kā arī uzņemtos Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz nākamajai trešdienai, 29.oktobrim, vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa. «Ja šāda vienošanās netiek panākta, jārēķinās ar to, ka tas ir pierādījums tam, ka šī koalīcija nespēj attaisnot vēlētāju doto uzticību,» pauda Āboltiņa.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu