Policija aicina vienkāršot izmeklēšanu nelieliem noziegumiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai padarītu efektīvāku Valsts policijas darbu, būtu nepieciešams veikt grozījumus Kriminālprocesa likumā un vienkāršot izmeklēšanu nelielu noziegumu gadījumos, šādu viedokli šorīt Latvijas Radio pauda Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Atsaucoties uz ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera izteikto kritiku par katastrofālo pirmstiesas izmeklēšanas līmeni, Grišins atzina, ka policijas izmeklēšanas spējas nenoliedzami ir vājinātas, jo krīzes laikā notikusi plaša kadru mainība, tomēr smago noziegumu izmeklētāju kodols vēl ir saglabājies un par nekvalitatīvu izmeklēšanu šādos gadījumos nebūtu pamata runāt.

Paralēli atalgojuma celšanai, lai noturētu darbā policijā izmeklētājus, Grišins saskata arī citu problēmas risinājumu. Pēc policijas pārstāvja stāstītā, lai izmeklētu visus ierosinātos kriminālprocesus, izmeklētājs var veltīt divas dienas uz kriminālprocesu. Šādos apstākļos būtu būtiski vienkāršot izmeklēšanu un kriminālprocesuālās darbības nelielu noziegumu gadījumos.

Policija pēta arī ārzemju pieredzi, kā vienkāršot noziegumu izmeklēšanas un pierādīšanas darbības, lai līdz notiesājošam spriedumam nonāktu bez tik liela darba ieguldīšanas pierādījumu nostiprināšanā. Grišins uzsvēra, ka galu galā tā būs politiska izšķiršanās par Kriminālprocesa likuma atvēršanu un attiecīgu grozījumu veikšanu vai neveikšanu.

Kā ziņots, intervijā Latvijas Radio ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers sacījis, ka Valsts policijā izmeklētāju sastāvs ir zemā līmenī un līdz ar to pirmstiesas izmeklēšanas process Latvijā ir nonācis katastrofālā stāvoklī.

Lai gan izmeklēšana Zolitūdes traģēdijas un Rīgas pils ugunsgrēka lietās prasījusi mobilizēt labākos izmeklētāju spēkus, kvalitāte, kādā tā notiek, neesot labā stāvoklī. «Es nemitīgi virsprokuroriem prasu, kā sokas ar izmeklēšanas gaitu, vai ir kādas problēmas, tad vienmēr, raksturojot situāciju, nonākam pie tā, ka jāsaskaras ar nopietnām problēmām pirmstiesas izmeklēšanā, kas savukārt uzliek papildu pienākumus pašiem prokuroriem, jo izmeklētāja pienākumi jāuzņemas viņam,» intervijā stāstīja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors saprotot, ka arī pašreizējā finanšu situācija Valsts policijā nav labākā, jo zemās algas un tas izmeklētāju skaits, kas tagad strādā policijā, ir tik niecīgs, līdz ar to nenormāli noslogots, jo nav tikai Zolitūdes traģēdijas lieta, bet ir arī daudzas citas, piemērām, «Liepājas metalurga», «Latvijas Krājbankas».

Valsts policija uzskata, ka tā kopumā savas funkcijas - nodrošināt sabiedrisko kārtību un cīnīties ar noziedzību - izpilda, tomēr var piekrist Kalnmeieram par nepieciešamību uzlabot darba kvalitāti. Kopējās darba kvalitātes pasliktināšanās esot krīzes sekas, kad dramatiski tika samazināts policijas budžets. Līdz ar to liels skaits pieredzējušu darbinieku pameta dienestu, bet jaunajiem darbiniekiem iztrūkst vairāku gadu pieredzes.

Patlaban cerību nākotnē vieš 2016.gads, kad spēkā stāsies Valsts policijas attīstības koncepcija un būs izveidota jauna sistēma atalgojuma noteikšanai, uzskata policijas pārstāvji.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu