Spure: Latvijā uzturēt pustukšus cietumus nebūtu saimnieciski pareizi (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā uzturēt pustukšu cietumu nebūtu saimnieciski un ekonomiski pareizi, šodien preses konferencē par cietumu reorganizāciju izteicās Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Spure arīdzan norādīja, ka ieslodzīto skaits pēdējos divos gados patiešām ir ievērojami samazinājies un «tas ļauj inventarizēt gan sadzīves apstākļus visos Latvijas cietumos, gan arī sakārtot ieslodzīto kategoriju izvietošanu atbilstoši likumdošanai».

«Pašlaik mēs esam saskārušies ar situāciju, ka Latvijā uzturēt, tā teikt, pustukšus cietumus nav saimnieciski un ekonomiski pareizi,» pauda IeVP vadītāja. Tāpēc, kā turpināja Spure, notiek tieši daļēji slēgto cietumu optimizēšana.

Izvērtējot Jēkabpils cietuma infrastruktūru, tika secināts, ka tā nav atbilstoša slēgta cietuma režīma izpildei, un tāpēc bija pieņemts lēmums pārvietot visus Jēkabpils slēgtā cietuma notiesātos uz Daugavgrīvas, Valmieras un citiem slēgtajiem cietumiem. Savukārt 306 Šķirotavas notiesātie pārvietoti uz Jēkabpils cietumu.

«Šķirotavas cietums, protams, ir fiziski diezgan nolietots, lai tas atbilstu prasībām, kā arī mums ir jāievēro starptautiskie normatīvie akti. Savukārt lielajās sadzīves telpās, kas nav mazvietīgas kameras, var būt izvietoti pat 30 ieslodzītie. Līdz ar to mēs diez vai šodien varam runāt par efektīvu sodu izpildi un recidīva samazināšanu,» pauda IeVP vadītāja.

Spure arī pastāstīja, ka Rīgas cietumi diezgan hroniski cieš no tā, ka nav nokomplektēti visi cietuma štati, it sevišķi Rīgas Centrālcietumā. Šķirotavas cietumā tika likvidēti 187 amati, citos cietumos ieviesti 114 amati - pārsvarā Rīgas Centrālcietumā un Brasas cietumā. IeVP vadītāja minēja, ka ir izdevies ietaupīt, jo, slēdzot Šķirotavas cietumu, tiek samazināti 73 amati.

Vēl IeVP priekšniece pastāstīja, ka šāda veida cietumu uzturēšanai gadā tiek tērēti aptuveni 235 000 eiro, līdz ar to IeVP cer, ka no ietaupītajiem līdzekļiem tā varēs veikt citu cietumu uzlabošanas darbus.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka Šķirotavas cietums tiks slēgts 1.novembrī, līdz ar to Latvijā būs 11 ieslodzījuma vietas. Tieslietu ministrs pauda, ka, realizējot kriminālsodu politikas reformu, ieslodzīto skaits ir samazinājies līdz 4766 ieslodzītajiem patlaban, lai gan piecu sešu gadu griezumā tas bijis krietni lielāks. Piemēram, 2012.gadā ieslodzījuma vietās atradās 6117 cietumnieku.

Ministrs skaidroja, ka kādu laiku šis infrastruktūras objekts tiks uzturēts, līdz tiks atrasts risinājums, ko ar cietumu darīt tālāk. Bērziņš sacīja, ka šis objekts varētu tikt nodots Tiesu namu aģentūrai vai Valsts nekustamajiem īpašumiem, kas tālāk atbilstoši savai īpašumu apsaimniekošanas koncepcijai lemtu par cietuma tālāko nākotni, pieļaujot, ka to varētu pārdot izsolē.

Kopumā Bērziņš sacīja, ka turpinās darbs pie jaunā cietuma projektēšanas un notiek virzība uz to, lai tiktu sakārtota cietumu infrastruktūra. Viņš norādīja, ka jaunais cietums Liepājā varētu tikt uzbūvēts 2018.gadā.

Atskatoties uz vēsturi, Bērziņš stāstīja, ka konkrētā ieslodzījuma vieta tika izveidota 1963.gadā un savulaik te bija aptuveni 2000 ieslodzīto.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu