ZZS politiķi skaidro nepieciešamību vadīt VARAM (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķi joprojām pauž argumentus par labu tam, kāpēc ZZS jāuztic Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadīšana. Tajā pašā laikā politiskā spēka pārstāvji prognozē vienošanās panākšanu par amatu sadali.

Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs un ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks norādīja, ka sarunām par jaunās valdības veidošanu ir jānotiek konstruktīvi un beigās būs jāpanāk vienošanās. Ceļi, kā to panākt, ir dažādi, piemēram, tīri teorētiski, ja kāda no pusēm ir ietiepīga, tad to var nomainīt ar citām partijām. Tomēr situācijā, kad Valsts prezidents Andris Bērziņš jau ir paudis atbalstu tam, ka valdību varētu vadīt Laimdota Straujuma (V), ZZS nebūtu korekti sākt sarunas ar citiem spēkiem par atšķirīgas koalīcijas veidošanu, norādīja politiķis.

Arī ZZS deputāts Andris Bērziņš uzskata, ka valdības veidošanas sarunas noslēgsies pozitīvi, jo pašreizējais koalīcijas modelis ir vislabākais un nodrošinās stabilitāti. Citas koalīcijas veidošana būtu riskanta, uzskata politiķis. Viņš norādīja, ka Ministru kabineta veidošanas pašreizējais process nav dēvējams par garu, salīdzinot ar vairākām citām reizēm. Katrs no politiskajiem spēkiem vēlas pārraudzīt konkrēto ministriju, lai būtu iespējams izpildīt vēlētājiem dotos solījumus.

Abi politiķi pauda jau iepriekš citu politiskās apvienības pārstāvju sacīto, ka ZZS jāpiešķir VARAM ministra postenis. LZP iepriekš ir labi pārvaldījusi šo jomu, savukārt tagad pēc citu ministru darbības VARAM tiek uztverta tikai kā pašvaldību lietu ministrija. Arī valdības deklarācijas veidošanas procesā vides un pašvaldību lietu nošķiršana dažādās darba grupās un vides jautājumu neiekļaušana tautsaimniecības jautājumu darba grupā vērtējama kā problēma, pauda Silenieks.

Taujāts, vai ZZS ir vai nav gatava samierināties ar to, ka viņiem varētu nepienākties VARAM pārraudzība, Bērziņš to īpaši nekomentēja, norādot, ka nevēloties būt gaišreģis. Viņš skaidroja, ka ZZS ir lielākā pārstāvniecība pašvaldībās, līdz ar to viņiem būtu jāvada par reģionālo attīstību atbildīgā ministrija.

Kā ziņots, ZZS līdz otrdienai jāpieņem un jāpaziņo lēmums attiecībā uz Ministru prezidentes Straujumas piedāvāto amatu sadalījumu jaunajā valdībā. Turpināt sarunas ar «Vienotību» par kādu citu variantu jeb piedāvājumu būtu bezjēdzīgi šīs partijas ultimatīvā uzstādījuma dēļ, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Kā liecina neoficiāla informācija, ZZS iekšienē pastāv viedoklis, ka varētu nākties samierināties ar galvenā strīdus objekta - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata - uzticēšanu nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), nevis ZZS.

Topošās koalīcijas partneri pašlaik neplāno izteikt ZZS citus piedāvājumus par atbildību jomu sadali jaunajā valdībā un sagaida, ka ZZS piekritīs piedāvātajam kompromisam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu