Ukrainas pilsoņi Latvijā Augstākās radas vēlēšanās varēs nobalsot Ukrainas vēstniecībā (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ukrainas pilsoņi, kuri pastāvīgi dzīvo vai uzturas Latvijā, šodien Ukrainas vēstniecībā Latvijā no plkst.8 līdz plkst.20 varēs atdot savu balsi Ukrainas tautas deputātu ārkārtas vēlēšanās.

Kā skaidroja vēstniecībā, tie Ukrainas pilsoņi, kuri priekšvēlēšanu un vēlēšanu norises laikā pastāvīgi dzīvo vai uzturas Latvijas teritorijā, ir tiesīgi vēlēšanās balsot vispārējā kārtībā, neatkarīgi no uzturēšanās ārvalsts teritorijā.

Tāpat ārvalstu vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstos ir iekļauti visi Ukrainas vēstniecības Latvijā konsulārajā uzskaitītie pastāvīgi vai īslaicīgi esošie Ukrainas pilsoņi.

«Vēlētāju ērtībai Centrālās vēlēšanu komisijas «Valsts vēlētāju reģistrs» mājaslapā «www.drv.gov.ua» izveidots pakalpojums «Vēlētāja personīgais kabinets», kurā pilsoņiem tiek piedāvāta iespēja pārbaudīt informāciju par viņu iekļaušanu Valsts vēlētāju reģistrā un par savu vēlēšanu adresi reģistrā,» norādīja vēstniecībā.

Ārvalstu pastāvīgais vēlēšanu iecirknis, kas izveidots Ukrainas vēstniecībā Latvijā, atrodas Rīgā, Kalpaka ielā 3.

Jau ziņoits, ka svētdien Ukrainā notiek parlamenta - Augstākās radas - vēlēšanas, kas būs vēlētāju pirmā iespēja novērtēt Porošenko centienus atrisināt konfliktu Austrumukrainā.

Daudzi cer uz zināmu politisko stabilitāti valstī pēc vēlēšanām, bet tās, visticamāk, nespēs sekmēt konflikta miermīlīgu atrisinājumu,

uzskata novērotāji. Tomēr sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlēšanās uzvarēs prezidenta Porošenko partija - Petro Porošenko bloks -, bet valdošās koalīcijas izveidošanai tai būs vajadzīgs nacionālistu partiju atbalsts.

Respondentu vidū, kas jau ir izlēmuši, par kuru partiju balsot, par prorietumniecisko Porošenko partiju savu balsi gatavi atdot vairāk nekā 30%, liecina Kijevas Demokrātisko iniciatīvu fonda aptaujas dati. Populistiskā nacionālista Oļeha Ļaško Radikālā partija ir otrajā vietā ar 13%. Premjerministra Arsēnija Jaceņuka Tautas fronte saņems teju 11%, bet jaunizveidotā partija «Samopomič» («Pašpalīdzība»), kuru vada Ļvovas mērs Andrijs Sadovijs, 8,5%.

Domājams, ka parlamentā iekļūs arī ekspremjeres Jūlijas Timošenko nacionālistiskā partija «Batkivščina» («Tēvzeme») ar 7,5% un «Opozīcijas bloks», kurā apvienojušies oligarhi un politiķi, kas savulaik atbalstīja gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču, ar 5,9%. Par partiju «Siļna Ukraina» («Stiprā Ukraina»), kuru vada bijušais Janukoviča sabiedrotais Serhijs Tihipko, gatavi balsot 5,6% respondentu, kas par savu izvēli ir jau izšķīrušies. Tikmēr labējā spārna partijas, piemēram, «Svoboda» («Brīvība») un «Labējais sektors», visticamāk, nepārvarēs 5% barjeru, kas noteikta iekļūšanai parlamentā.

Trešdaļa vēlētāju vēl nav izšķīrusies, par kuru no politiskajiem spēkiem balsot, un vēlēšanu iznākums lielā mērā būs atkarīgs no šīs elektorāta daļas.

Kijevas Demokrātisko iniciatīvu fonda aptauja veikta visā Ukrainā, atskaitot Krievijas okupēto Krimu un Luhansku. Lai iegūtu iespējami objektīvāku ainu, lielāks respondentu skaits intervēts Doņeckas apgabalā. Aptauja veikta oktobra vidū.

Porošenko izsludināja pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas augustā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu