Jaunieša aizdedzināšanas lietā apsūdzētajam tiesa piespriež nosacītu brīvības atņemšanu (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ventspils tiesa, skatot krimināllietu par nepilngadīga jaunieša apliešanu ar degšķidrumu un aizdedzināšanu kādā mājas ballītē Ventspilī pagājušā gada pavasarī, apstiprinājusi starp apsūdzēto un prokuroru noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu un piespriedusi apsūdzētajam jaunietim nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem. Jaunietim noteikts trīs gadu pārbaudes laiks, aģentūru LETA informēja tiesneša palīdze Evija Ofkante.

Tiesa nolēmusi 1995.gadā dzimušo jaunieti atzīt par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) 125.panta 1.daļas par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu un KL 231.panta 2.daļas par huligānismu, kas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu.

Tiesa arī nospriedusi piedzīt no apsūdzētā par labu cietušajam 11 596,63 eiro.

Savukārt 796,81 eiro nolemts piedzīt par labu valstij, - tā ir naudas summa, ko cietušais jau saņēmis no valsts.

Pilns motivētais spriedums būs pieejams 4.novembrī. Pēc tam 10 dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt.

Kā ziņots, 1995.gadā dzimušajam jaunietim bija celtas apsūdzības par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu un huligānismu attiecīgi pēc KL 125.panta 1.daļas un 231.panta 2.daļas. Jaunietim inkriminētais KL pants par smagu miesas bojājumu nodarīšanu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, bet par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu, KL paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Pērn 1.maija rītā no kādas privātmājas Ventspilī slimnīcā tika nogādāts 1996.gadā dzimis zēns ar smagiem ķermeņa apdegumiem. Policija sāka kriminālprocesu par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā policija noskaidrojusi, ka iepriekšējās dienas vakarā pie kāda nepilngadīga jaunieša mājās Ventspilī sapulcējušies vairāki nepilngadīgi jaunieši kopīgai ballītei ar alkoholisko dzērienu lietošanu.

Alkoholu jaunieši bija atnesuši līdzi, kā arī lietojuši to, kas atradās mājās. Nepilngadīgā zēna vecāki atradās ārzemēs, bet rūpes par viņu bija uzticētas 85 gadus vecajai vecmāmiņai. Kad gandrīz viss alkohols bijis izdzerts, no skapīša, kurā atradās arī alkoholiskie dzērieni, tika paņemta puslitra plastikāta pudele, kurā, pēc vairāku personu, tostarp cietušā, domām, atradies spirts, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Signe Šteinberga.

Starp jauniešiem bijis arī kāds 1995.gadā dzimis zēns, kurš sācis pazemojoši izturēties pret cietušo, lejot viņam uz apģērba alkoholu, nelaižot ārā no tualetes, kā arī apmētājot ar pārtiku. Cietušais aizgājis gulēt uz citu istabu, kur vēlāk minētais 1995.gadā dzimušais jaunietis cita zēna klātbūtnē uzlējis aizmigušajam uz apģērba šķidrumu no minētās pudeles un pēc tam aizdedzinājis to ar savām šķiltavām. Noskaidrots, ka aizdomās turētais jaunietis pēc zēna aizdedzināšanas aizbēdzis projām un atstājis cietušo degam. Cietušais tika nogādāts slimnīcā, kur reanimācijas nodaļā viņam sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Vēlāk puisis tika pārvests uz slimnīcu Rīgā. No ekspertīzes atzinuma izriet, ka viņam konstatēti ķermeņa apdegumi, kas pieskaitāmi smagiem, dzīvībai bīstamiem miesas bojājumiem.

Aizdomās par minētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts 1995.gadā dzimušais jaunietis. Viņam tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, kas vēlāk tika grozīts pret nodošanu policijas uzraudzībā. Viņam noteikti ierobežojumi, tostarp aizliegums satikties un sazināties ar cietušo un vairākām lietā iesaistītajām personām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu