Nākamgad publiskos alimentu nemaksātāju vārdus; Latvijā tādu ir 27 000 (106)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No nākamā gada 1.jūlija Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) mājas lapā tiks publiskoti uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdi jeb tā dēvēto alimentu nemaksātāji, ceturtdien nolēma Saeima. Pašlaik uzturlīdzekļus bērniem nemaksā vairāk nekā 27 tūkstoši.

Galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju likumā paredz parādnieku publiskas datubāzes veidošanu, papildinot likumu ar jaunu pantu, kurā noteikts, ka fonda administrācija publiskos ziņas par parādnieku - vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu.

Vārds tiks publiskots, ja tam piekritīs iesniedzējs un parādnieks nebūs atzīts par invalīdu, vai nebūs ilgstošā attaisnotā darbnespējā. Dati netiks publiskoti, ja UGFA būs saņēmusi no valsts vai pašvaldību iestādēm informāciju, ka attiecīgo ziņu publiskošana var kaitēt bērna interesēm.

Parādnieks ir vecāks, kuram tiesa noteikusi pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un kurš nepilda nolēmumu vai vienošanos, vai pilda to, nenodrošinot minimālo apmēru.

Ministru kabinetam būs jānosaka kārtība, kādā fonda administrācija publisko un dzēš ziņas par parādnieku.

Atbildīgā komisija - Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, iepriekš atbalstīja šādu soli, neņemot vērā Juridiskā biroja pārstāvja iebildumus, kuri vērsa uzmanību uz to, ka ne likumprojekta autoru sniegtie papildu argumenti, ne arī izdarītie precizējumi un papildinājumi vēl joprojām nav pietiekami, lai kliedētu visas šaubas par tā atbilstību Satversmei un Latvijai saistošajiem starptautisko tiesību aktiem. Birojs norādīja, ka pastāv risks, ka likuma norma tās apstrīdēšanas gadījumā Satversmes tiesā var tikt atzīta par Satversmei neatbilstošu. Publiskošanu neatbalstīja arī tiesībsargs.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) šādu kārtību atbalsta, jo sabiedrībai esot jāzina, kuru personu vietā tā uztur bērnus.

«Līdz šim sabiedrībai ir bijusi iespēja pārbaudīt vai personai nav nodokļu parādu, tagad varēsim pārliecināties, vai persona nav uzturlīdzekļu saviem bērniem nemaksātājs. Tādējādi valsts veicinās bezatbildīgu vecāku izpratni pildīt pienākumu pret saviem bērniem un valsti,» uzskata tieslietu ministrs.

Viņš arī uzskata, ka datu publiskošana stiprinās sociālās atbildības modeli, sadarbojoties ar banku sektoru, kuriem informācija no parādnieku reģistra ir jāņem vērā, lemjot par aizdevumu piešķiršanu.

Ziņas par parādnieku UGFA savā mājaslapā publiskos, sākot ar 2015. gada 1.jūliju. Līdz 2015. gada 1. jūlijam administrācija informēs iesniedzējus, ka ziņu publiskošanai par parādniekiem ir nepieciešams saņemt iesniedzēja piekrišanu, kā arī līdz šim laikam informēs parādniekus par ziņu publiskošanas kārtību un nosacījumiem.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas datiem parādnieku skaitam ir tendence pieaugt, 2013.gadā tas sasniedza 27 038 cilvēkus. No fonda budžeta līdzekļiem pērn izmaksāti 15 724 977 eiro, bet no parādniekiem atgūti 2 174 224 eiro.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu