EK Latvijai piešķirs 41 miljonu eiro vistrūcīgāko personu atbalstam (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) šodien ir apstiprinājusi Latvijas darbības programmu atbalsta saņemšanai no jaunā Eiropas atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām (FEAD), paredzot, ka laikposmā no 2014. līdz 2020.gadam Latvija saņems 41 miljonu eiro pašreizējās cenās, kas tiks izmantots pārtikas un citu pamata higiēnas un saimniecības preču iegādei vistrūcīgākajām personām Latvijā.

Paredzēts, ka šo summu papildinās 7,2 miljonu eiro finansējums no valsts līdzekļiem.

Eiropas Savienības nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisārs Lāslo Andors pauda gandarījumu par Latvijas darbības programmas pieņemšanu, jo šī programma palīdzēs valstij risināt smago materiālā trūkuma problēmu.

«Augsti vērtējama ir programmas īpašā uzmanība bērniem, kas aug ģimenēs, kuras saskaras ar vislielākajām materiālajām grūtībām. Domāju, ka Eiropas atbalsta fondam vistrūcīgākajām personām būs svarīga nozīme, sniedzot atspērienu vismazāk aizsargātajiem Eiropas pilsoņiem un palīdzot cīņā ar nabadzību,» sacīja Andors.

Latvijā FEAD līdzekļi tiks izmantoti līdzīgi kā iepriekšējā ES pārtikas izdalīšanas programmā vistrūcīgākajām personām, kuras laikā kopš 2006.gada pārtikas pakas ik gadu saņēma aptuveni 150 000 cilvēku. Pārtikas pakas izsniegs partnerorganizācijas - nevalstiskās organizācijas (NVO) un pašvaldības -, aptuveni 450 vietās visā valsts teritorijā.

Paredzēts, ka 19,5% no kopējā budžeta tiks izmantoti to trūcīgo mājsaimniecību atbalstam, kurās aug bērni, un šīs ģimenes tiks apgādātas ar pamata higiēnas un saimniecības precēm, kā arī mācību līdzekļiem skolas vajadzībām. Tāpat paredzēts finansēt arī papildu pasākumus sociālās iekļautības veicināšanai.

FEAD galvenais mērķis ir sniegt nefinansiālu atbalstu daļai ES sociāli vismazāk aizsargāto cilvēku, tādējādi palīdzot viņiem izrauties no nabadzības un trūkuma. FEAD kopējais finansējums 2014.-2020.gada periodā sasniedz 3,8 miljardus eiro reālā izteiksmē.

Fonds palīdzēs stiprināt sociālo saliedētību, atvieglojot lielā nabadzībā dzīvojošo cilvēku stāvokli. Tas arī palīdzēs sasniegt stratēģijas «Eiropa 2020» mērķus, līdz 2020.gadam par vismaz 20 miljoniem samazinot to cilvēku skaitu, kas dzīvo nabadzībā vai uz nabadzības un sociālās izstumtības sliekšņa.

FEAD atbalstīs visu 28 dalībvalstu pasākumus, kas paredzēti plašas nefinansiālas palīdzības sniegšanai vistrūcīgākajām personām neatkarīgi no tā, vai tie ir atsevišķi cilvēki, ģimenes, mājsaimniecības vai šādu personu grupas. Šī palīdzība var ietvert pārtiku, drēbes un citas personiskai lietošanai paredzētas preces, piemēram, apavus, ziepes un šampūnu. Tā var tikt izmantota pasākumiem, kas veicina sociālo integrāciju.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu