Jaunā valdība nākamā gada budžetu varētu iesniegt Saeimā 10.decembrī (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns/Saeimas kanceleja

Novembrī un decembrī valdība plāno intensīvu nākamā gada valsts budžeta veidošanas darbu, bet Saeimā budžets varētu tikt iesniegts 10.decembrī.

To paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais budžeta veidošanas grafiks, kuru pirmdien, 3.novembrī, izskatīs valdība. Ar budžetu gan strādās jau nākamā Laimdotas Straujumas vadītā valdība, kuru plānots apstiprināt nākamnedēļ.

Darbs pie nākamā gada budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likuma 2015.-2017.gadam sāksies 10.novembrī, kad plānots sasaukt valdības ārkārtas sēdi. Šajā sēdē plānots apstiprināt aktualizētos makroekonomiskos rādītājus, nodokļu un nenodokļu ieņēmumu, kā arī vispārējās valdības budžeta bilances prognozes 2015.-2017.gadam. Plānots arī apstiprināt aktualizētās valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzes 2015.-2017.gadam. Valdība uzklausīs arī FM ziņojumu par ministriju iesniegtajiem priekšlikumiem, vai nākamgad ir iespējams samazināt prasības par jaunajām politikas iniciatīvām nepieciešamo finansējumu un vai iespējams īstenot kādus pasākumus, kas pozitīvi ietekmētu fiskālās telpas apjomu.

Ārkārtas sēdē plānots uzklausīt arī ziņojumu par priekšlikumiem normatīvo aktu grozījumiem, kas, uzlabojot nodokļu administrēšanu, veicinātu fiskālās telpas palielināšanu. Tiks izskatīta un apstiprināta Fiskālo risku deklarācija.

Valdība par budžeta jautājumiem turpinās spriest 11.novembrī

un, ja nepieciešams, tiks sasauktas arī ārkārtas sēdes arī 12.novembrī un 13.novembrī. Šajos datumos plānots diskutēt un izlemt par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015.-2017.gadam, likumprojektā par valsts budžetu 2015.gadam iekļaujamajiem pasākumiem un par vidēja termiņa nodokļu un nenodokļu ieņēmumiem. Ārkārtas valdības sēdi plānots sasaukt arī 14.novembrī, kad plānots izskatīt Eiropas Komisijas atzinumu un rekomendācijas par Latvijas 2015.gada budžeta plānu.

Ārkārtas valdības sēde plānota arī 21.novembrī, kad tiks apstiprināts precizētais vispārējās valdības budžeta plāns 2015.gadam. Pēc tam precizētais plāns tiks iesniegts Eiropas Komisijā un eirogrupā.

Līdz 26.novembrim plānots sagatavot un iesniegt valdībā budžeta pavadošos likumprojektus, līdz 27.novembrim FM tiks iesniegti ministriju valsts budžeta pieprasījumi 2015.-2017.gadam.

Budžeta likumprojektu paketi valdībā plānots izskatīt 2.decembrī un ārkārtas sēdē 5.decembrī. 8.decembrī plānots paplašinātajā Ministru kabineta komitejas sēdē izskatīt valdības un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola projektu. Vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu un nākamā gada valsts budžeta likumprojektu valdība plāno apstiprināt ārkārtas sēdē 8.decembrī.

Savukārt 10.decembrī plānots Saeimā iesniegt valsts budžeta 2015.gadam likumprojektu un ar to saistītos likumprojektus, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvara 2015.-2017.gadam likumprojektu. Tad budžeta un saistīto likumprojektu izskatīšana turpināsies parlamentā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis sacīja, ka ļoti svarīgi ir nākamā gada budžetu pieņemt vēl šogad gan tāpēc, ka savi budžeti ir jāplāno arī pašvaldībām, gan arī tādēļ, ka nākamgad Latvijas būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu