Topošās valdības deklarācijai taps preambula ar vēstījumu (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Topošās valdības deklarācijai līdz tās pieņemšanai vēl taps preambula ar koncentrētu vēstījumu par mērķiem, šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar sociālajiem partneriem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Šajā preambulā koncentrētā veidā plānots aprakstīt, kādi būs jaunās valdības mērķi turpmākajiem gadiem.

«Preambulā būs mūsu galvenie mērķi, būs pateikts, kurp mēs ejam,»

viņa paskaidroja.

Pēc sarunām ar sociālajiem partneriem valdības deklarācija būtiski netiks mainīta, taču atsevišķas lietas tiks precizētas. Darbs pie dokumenta noritēšot arī brīvdienās, kad arī tikšot uzrakstīta preambula. Straujumai radies iespaids, ka valdības sociālie partneri atbalsta sagatavoto deklarāciju. Vēl gan tikšot precizētas atsevišķas ekonomiskās prognozes, no kurām dažas ir diezgan ambiciozas, atzina valdības vadītāja. Piemēram, ambicioza ir prognoze sasniegt iekšzemes kopprodukta pieaugumu līdz 5% gadā, kas gan ir ilgtermiņa mērķis un varētu īstenoties kādā no turpmākajiem gadiem.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atzina, ka deklarācija ir atbalstāma, taču tā vēl ir jāprecizē, tai jābūt koncentrētākai un, iespējams, arī īsākai. Tai jābūt tādai, lai ikviens iedzīvotājs, to lasot, saprastu, kādi ir galvenie mērķi, un lai varētu dokumentā atrast atbildes uz viņam būtiskiem jautājumiem.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis pastāstīja, ka viņa vadītā organizācija ir rūpīgi izvērtējusi sagatavoto dokumentu un ir sagatavojusi arī vairākus priekšlikumus. Viņš pauda cerību, ka pa brīvdienām kopīgi ar deklarācijas darba grupām tie tiks izvērtēti.

Darbā ar deklarācijas sagatavošanu ir redzams, ka koalīcijas partijas strādā pie kompromisiem, pauda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis. Viņš uzskata, ka izšķiroša būs politika, kas vērsta uz investīciju pieplūdumu un kapitāla pieaugumu. Tāpat būtiski valdībai būs strādāt pie jaunu darba vietu radīšanas, lai attīstītu valsts ekonomiku.

Jau ziņots, ka topošās valdības deklarācijas melnrakstā iecerēts, ka valdības virsmērķis varētu būt nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, lai vairotu ikviena labklājību un piederību Latvijai, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Starp gandrīz 200 plāna punktiem deklarācijas pagaidu versijā minēts, ka valdības darbībā tiks turpināta iepriekšējā Ministru kabineta (MK) iesāktā politika, kas balstīsies uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās un teritoriālās solidaritātes, kā arī nozaru savstarpējas sadarbības principiem.

Koalīcijas partneri vēl varētu diskutēt, vai deklarācijā norādīt, ka valdības virsmērķis būs nodrošināt strauju, bet ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, kas sakņojas plašākā nodarbinātībā un ikviena veikuma produktivitātes pieaugumā, turpmākajos gados panākot, lai Latvijas izaugsmes augļi vairotu ikvienas ģimenes un iedzīvotāja labklājību, ticību un piederību Latvijai un latviskā dzīvesziņa kļūtu par būtisku ikdienas sastāvdaļu.

Bez minētajiem plāniem dokumenta līdz šim izstrādātajā versijā ir minētas vēl aptuveni 150 citas ieceres vairākās jomās.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu