CVK vadītājs: pēc AT lēmuma 12. Saeimas vēlēšanu vēsture vēl nebeidzas (11)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Pēc Augstākās tiesas (AT) lēmuma noraidīt «Saskaņas» pieteikumu par vēlēšanu rezultātiem Latgalē, 12.Saeimas vēlēšanu vēsture vēl nebeidzas, jo turpinās Drošības policijas (DP) izmeklēšana, norāda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

«Vēlēšanu vēsture ar to nebeidzas,» viņš teica.

Līdz ar piektdienas AT lēmumu, ar kuru pieteikums noraidīts, CVK nav saņēmusi nekādus uzdevumus, kas būtu steidzami jāveic. Tomēr, ja kādā no kriminālprocesiem, kurus DP ierosinājusi par iespējamu balsu pirkšanu, būs notiesājošs spriedums, CVK būs jāatgriežas pie vēlēšanu rezultātiem un jālemj, vai pārdalīt mandātus.

Cimdars arī norādīja, ka līdz ar Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departamenta spriedumu par parlamenta vēlēšanu rezultātiem veidojas judikatūra un gaidāmais izvērstais spriedums vēl ilgi tiks pētīts un izmantots, tostarp saistībā ar nākamajām, 13.Saeimas, vēlēšanām.

Cimdars uzsvēra, ka CVK nevērtē tiesu spriedumus un tie ir jāpilda, piebilstot, ka CVK nekādi uzdevumi spriedumā nav uzlikti. Ņemot vērā spriedumu, 12.Saeima 4.novembrī varēs sanākt uz pirmo sēdi CVK lēmumā nosauktajā sastāvā. Pašlaik ir pieejams saīsinātais spriedums, bet vēlāk, kad varēs lasīt visu spriedumu, būs iespējams iepazīties ar tiesas izmantotajiem argumentiem. Līdz ar to gaidāms, ka pie šī jautājuma sabiedrība vēl atgriezīsies un tiesas lēmums atstās sekas uz nākamajām vēlēšanām.

Jau ziņots, ka pēc visu pierādījumu rūpīgas izvērtēšanas AT secināja, ka pierādījumi nav pietiekoši, lai šīs lietas ietvaros konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā.

Taču tas, ka AT ir noraidījusi partijas «Saskaņa» pieteikumu, nenozīmē, ka kriminālprocesā nevar tikt iegūti pārliecinoši pierādījumi par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, vienlaikus norādīja tiesa.

Kopumā AT divu dienu laikā uzklausīja 17 lieciniekus. Tiesu debatēs savu viedokli izteica arī 12.Saeimā ievēlētie politisko spēku pārstāvji. «Saskaņa» vērsās tiesā pēc apmēram 25 liecinieku apzināšanas. Partijas pārstāvji paziņoja, ka ir savākuši pierādījumu bāzi par iespējamo balsu pirkšanu par labu «Vienotībai» vismaz 20 iecirkņos un par aptuveni 2000 balsīm. Līdz ar to, viņuprāt, par strīdīgiem varēja kļūt viens vai divi deputāta mandāti.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu DP ir ierosinājusi septiņus kriminālprocesus. DP līdz šim nav konstatējusi, ka vēlētāju prettiesiska ietekmēšana būtu notikusi masveidā, tomēr izmeklēšana vēl nav noslēgusies.

No DP lietvedībā esošajiem septiņiem kriminālprocesiem četri ir saistīti ar iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem par labu vairāku partiju deputātu kandidātiem Latgalē. Liecības par balsošanu apmaiņā pret materiālu labumu par labu kādam no deputātu kandidātiem Latgalē, patlaban ir sniegušas ne vairāk kā piecas personas, iepriekš aģentūrai BNS atklāja DP.

Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā, CVK var lemt par mandātu sadali.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu