Jaunieši un seniori Latvijas zinātnes attīstību raksturo kā labu, vidējā paaudze - kā vāju (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Jaunieši un vecāki cilvēki Latvijas zinātnes attīstības līmeni raksturo kā labu, bet vidējā paaudze - kā vāju, liecina jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti.

Izvērtējot Latvijas zinātnes attīstības līmeni, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem daudz biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti norādījuši, ka tas ir labs. Līdzīgās domās ir respondenti vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem. Tikmēr respondenti vecuma grupās no 25 līdz 34 gadiem, no 35 līdz 44 gadiem un no 45 līdz 54 gadiem biežāk norāda, ka Latvijas zinātnes attīstības līmenis ir vājš.

Jautāti, kuri trīs Latvijas zinātnieki guvuši ļoti nozīmīgus panākumus, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti atzīmējuši Andri Šteinbergu. Respondenti vecuma grupā no 24 līdz 34 gadiem minējuši Valdi Pīrāgu, bet respondenti vecumā grupā no 35 līdz 44 gadiem atzīmējuši Andri Ambaini. Respondenti vecuma grupā no 44 līdz 55 gadiem minējuši Elmāru Grēnu un Vjačeslavu Kaščejevu. Jāpiebilst, ka V.Kaščejevu biežāk atzīmējuši arī daļa respondentu vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem. Tikmēr respondenti vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem daudz biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti kā labākos Latvijas zinātniekus atzīmējuši Jāni Stradiņu un Andreju Ērgli.

Savukārt, minot trīs labākos praktiskos sasniegumus Latvijas zinātnē, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti atzīmējuši elektromobili, kas piedalījās sacīkstēs ASV, gatavošanos palaist kosmosā Latvijas pirmo satelītu «Venta-1» un mikrofonu J1, kas tika nominēts prestižai ASV balvai.

Tikmēr respondenti vecuma grupā no 24 līdz 34 gadiem norādījuši iecerēto bezpilota lidaparātu «AirDog» un sekmīgi veikto pirmo aknu transplantāciju Latvijā. Līdzīgās domās par aknu transplantāciju ir respondenti vecuma grupās no 35 līdz 44 gadiem, no 45 līdz 54 gadiem un no 55 līdz 74 gadiem.

Jāatzīmē, ka respondenti vecuma grupās no 45 līdz 54 gadiem un no 55 līdz 74 gadiem par izcilu sasniegumu zinātnē uzskata arī hidroksilapatīta keramikas implantus jeb mākslīgos kaulaudus. Vienlaikus respondenti vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem atzīmējuši arī preparātu sērijas «Glycomune» izstrādi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu