Una Ulme: krīze kā spēriens pa pēcpusi Latvijai bija nepieciešama!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šodien mēs svinam Lāčplēša dienu, kad pieminam mūsu tautas varoņus un godinām viņu paveikto valsts labā. Parasti par piemiņas dienas sajūtām aicinām izteikties ar valsti cieši saistītas personas, taču šoreiz par Latviju un patriotismu iztaujājām modes žurnālisti Unu Ulmi.

TVNET: Lāčplēša diena ir laiks, kad pieminam mūsu senču drosmīgos darbus. Šodien mēs prātos pāršķirstām valsts vēsturi - ar kādām izjūtām tev paiet šī diena?
Una Ulme: Lāčplēša diena man noteikti saistās ar gaismas ielaišanu savā mājā un sirdī. Drūmajā novembra dienā mēs parasti dodamies uz Krastmalu, kur līdzās citiem aizdedzam piemiņas svecīti.

TVNET: Ko šī svecītes liesmiņa nozīmē tev personiski?
Una Ulme: Protams, viens ir atcerēties un pieminēt mūsu tautas varoņus, bet ir arī otrs - sajust piederību mūsu tautai un tās vēsturei.

Mums trūkst šīs apziņas par piederību savai valstij - Latvijai. Tāpēc tā ir jāvairo un jāsāk kaut vai ar šo tradīciju.

Lāčplēša dienā izkustēties no mājām, uz mirkli aizmirst par ikdienas rūpēm un doties uz Krastmalu, kur līdzās citiem aizdegt svecīti.

TVNET: Kas ir tās lietas, kāpēc tu dzīvo Latvijā un šeit ir tavs darbs un ģimene?
Una Ulme: Bija brīdis, kad strādāju politiskās un ekonomiskās žurnālistikas jomā,

vienu brīdi domāju, ka man ir žēl, ka es dzīvoju šajā valstī...

Bet tad sapratu, ka no šīm nosacītajām negācijām nevienai valstij neizbēgt, tā tam ir jābūt. Kad to vairs neķer tik cieši pie sirds, bet skaties uz valsti kā uz vietu, kur esi dzimis un vari dzīvot, - saproti, ka tev ir palaimējies...

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

TVNET: Par ko tu esi pateicīga, dzīvojot Latvijā?
Una Ulme: Paraudzīsimies, kādā vietā mēs dzīvojam - mums ir četri gadalaiki, nav nekādu dabas katastrofu, fantastiski cilvēki visapkārt...

Mēs esam sena tauta ar savu dzīves gudrību un tradīcijām.

Kad atmet negatīvo, tad esmu lepna, ka te dzīvoju.
Mani priecē uzņēmīgie cilvēki un tas, ka krīze mūs pārmācīja. Goda vārds, tas ir super! Šis spēriens pa pēcpusi bija vajadzīgs.

TVNET: Kas, tavuprāt, ir mainījies pēc krīzes?
Una Ulme: Pēc krīzes

esam kļuvuši vienotāki, viens pret otru laipnāki un zudusi vīzdegunība.

TVNET: Kas tevi skumdina šobrīd visvairāk?
Una Ulme: Skumji, ka joprojām brauc prom. Brauciet atpakaļ!

TVNET: Drīz jau klāt arī 18.11., kad Latvija atzīmēs 96. dzimšanas dienu. Kā tu šo dienu svini?
Una Ulme: 18. novembris - tie jau ir svētki. Mēs tradicionāli dodamies uz laukiem pie mammas, kur galdā smaržo cepetis. Ģimenes kopā būšana šajā dienā ir jau tradīcija vairāku gadu garumā. Lāčplēša dienā dodos vairāk uz publiskajiem pasākumiem, bet 18.11. mēs Latvijas dzimšanas dienu svinam ģimenes lokā. Mēs šajos svētkos pēdējā laikā arī esam sākuši pievērst uzmanību galda dekorēšanai, kur izmantojam sarkano un balto krāsu. Arī ēdieni pēdējos gados apzināti top sarkanbaltās krāsās. Noder bietes, dzērvenes, ievārījumi, ogas utt. Tā ir tāda kā sava veida performance.

TVNET: Ko tu vēlētos uzdāvināt Latvijai dzimšanas dienā?
Una Ulme: Latvijai dzimšanas dienā es gribētu uzdāvināt smaržu. Lai 18.11. ir tāda pati smarža kā, piemēram, Ziemassvētkiem. Lai šī diena top vēl īpašāka!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu