16 gadi kopdzīves, bet pēc Zolitūdes traģēdijas - atņemts viss

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Piektdien notika Zolitūdes traģēdijas piemiņas pasākums Zolitūdē pie pērn, 21. novembrī, sabrukušā veikala. Traģēdijā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, ieskaitot trīs drosmīgos glābējus, kas ziedoja savu dzīvību, glābjot cietušos. Piemiņas pasākumā piedalījās Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas traģēdijā bojā gājušā glābēja, kaprāļa Sergeja Ižika ģimene, kas dalījās ar saviem pārdzīvojumiem un atmiņām par pērn notikušo.

Sergeja civilsieva Daiga ar mirušo glābēju kopā nodzīvoja 16 laimīgus kopdzīves gadus.

«Par traģēdiju un mana vīra (civilvīra) nāvi uzzināju tikai nākošajā rītā,» ar asarām acīs stāsta Sergeja sieva Daiga.

Viņas dzīve pēc traģēdijas ir apgriezusies kā ar kājām gaisā

Mirušā glābēja znots Žanis (Sergeja audžumeitas vīrs), pārdzīvodams kopā ar savu sievu Sandru un sievas mammu (Sergeja faktisko sievu), uzskata, ka ir nonākuši netaisnīgā situācijā, jo visus Sergeja īpašumus un kompensācijas ieguvis Sergeja dēls Iļja, kurš dzīvo Krievijā, Jarosļavļā, jau aptuveni 10 gadus. Savukārt Daiga, ar ko Sergejs nodzīvojis 16 gadus, nesaņēma neko. Iļja pat Sergeja un Daigas kopīgo dzīvokli atņēma, un no Sergeja dēla Daiga nesaņēma ne centa. Tagad civilsievai nākas dzīvot pie saviem radiem.

Sergeja dēls pat neapmeklēja sava tēva kapu pēc 40 dienām, un ģimenei tas nav pieņemami.

Piemiņas pasākums tika aizvadīts godam

Par piemiņas pasākumu un tā apmeklētību Sergeja ģimene ir apmierināta, tomēr 21. novembris vienmēr Sergeja ģimenei būs sēru diena.

Glābēja ģimene ir aizkustināta par iedzīvotāju atsaucību un attieksmi: «Cilvēki, kas šeit atbraukuši, ir mīļi. Ir jūtams atbalsts. Gribas raudāt!»

Kaprālis Sergejs Ižiks, Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas ugunsdzēsējs glābējs, dzimis 1969. gada 24. maijā, sāka dienesta gaitas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā 1999. gada 15. septembrī. Gandrīz desmit gadus, no 1999. gada 15. septembra līdz 2009. gada 31. maijam, Sergejs bija Rīgas reģiona pārvaldes Latgales priekšpilsētas brigādes Dežūrdaļas ugunsdzēsējs glābējs. Kopš 2009. gada 1. jūnija viņš bija Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas ugunsdzēsējs glābējs. Par savu dienesta pienākumu pildīšanu apbalvots četras reizes.

Traģēdijā mirušo piemiņas pasākums sākās 17:30. Tomēr ap 200 cilvēku bija sapulcējušies traģēdijas vietā jau labu laiku ātrāk.

Uz pasākumu bija ieradušies arī vairāki ugunsdzēsēji - tērpušies formās, vairāki desmiti policistu - svinīgi ģērbušies savās formās, un mediķi. Lielākoties pasākumā valdīja klusums, vien baznīcas draudze skaļāk aizlūdza par bojā gājušajiem un skanēja mūzika, kas palīdzēja aizdomāties, padomāt un atcerēties pērnā gada 21. novembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu