Koalīcija vēl diskutēs par iespēju rast līdzekļus skolotāju algām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien apstiprinās precizēto vispārējo budžeta plānu 2015.gadam, tomēr vēl tiks meklētas iespējas rast līdzekļus pedagogu atalgojumam un finansējumu pašvaldībām.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka valdības partneriem bija ļoti konstruktīva diskusija un panākta vienošanās iet uz priekšu, apstiprinot budžeta plānu. Vienlaikus valdošā koalīcija turpinās diskusijas par iespējamām kompensācijām pašvaldībām un risinājumiem rast līdzekļus skolotāju algu palielināšanai.

Straujuma arī piebilda, ka tiks meklētas iespējas kompensācijām pašvaldībām, un viens no variantiem ir jaunais pašvaldību finansēšanas likums, ko šodien kopumā visas puses atbalstīja. Šis jautājums varētu tikt nodots Finanšu ministrijai un ļoti ātrā laikā izstrādāts. Vēl plānots diskutēt par to, kāds konkrēti varētu būt šis mehānisms.

Koalīcijas diskusijas laikā šodien arī esot izskanējis piedāvājums nesamazināt par procentpunktu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi. To esot piedāvājis Ventspils mērs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»). Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, atbildot uz jautājumiem par šo ierosinājumu, gan sacīja, ka tam nav nekāda sakara ar Lembergu un šodien diskutēts par atbalstu pašvaldībām un atbalstu skolotājiem.

ZZS uzstāj uz zaudējumu kompensāciju pašvaldībām, bet otrs būtiskais jautājums ir sistēmas sakārtošana izglītības jomā, kur ir vairāki elementi, bet viens no tiem ir skolotāju atalgojums, piebilda Brigmanis.

IIN likme ir viens no diskusiju jautājumiem, piebilda Brgimanis. Savukārt Straujuma uzsvēra, ka budžeta plānā tiek paredzēts nākamgad samazināt IIN likmi.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK politiķis Imants Parādnieks arī sacīja, ka šodien bija plašas un asas diskusijas par finansējumu pašvaldībām, bet sarunas par to vēl turpināsies. Tāpat būtisks jautājums ir skolotāju algas, piebilda politiķis.

Kā ziņots, šodien sasaukta valdības ārkārtas sēde, kuras laikā aiz slēgtām durvīm ministri izskatīs precizēto vispārējo valdības budžeta plānu 2015.gadam.

Budžeta plāns ir dokuments, kas parāda galvenos budžeta rādītājus - ieņēmumus, izdevumus un deficītu, ko valsts prognozē atbilstoši valdības sagatavotajam valsts budžeta projektam. Atšķirībā no valsts budžeta budžeta plāns ietver arī pašvaldības, atsevišķas valsts komercsabiedrības un citas institūcijas, ko statistika atzīst par piederīgām vispārējās valdības sektoram, informēja Finanšu ministrijā.

Precizētais vispārējās valdības budžeta plāns 2015.gadam pēc apstiprināšanas valdībā tiks iesniegts Eiropas Komisijā (EK) un eirogrupā. EK to analizēs un viena mēneša laikā sagatavos savu vērtējumu par tā atbilstību fiskālās disciplīnas noteikumiem. Ja izrādīsies, ka budžeta plāns pārkāpj šos noteikumus, EK sagatavos ieteikumus parlamentam budžeta precizēšanai. Ja EK konstatēs, ka budžeta plāns būtiski pārkāpj fiskālās disciplīnas nosacījumus, EK budžeta plānu noraidīs un pieprasīs dalībvalstij to iesniegt atkārtoti. EK savā analīzē ņems vērā gan 2014.gada izpildes prognozes, gan 2015.gada prognozētos rādītājus.

Gatavojot 2015.gada budžeta projektu, valdība nolēma, ka budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu