VM nespēj viest mediķos pārliecību par pozitīvām izmaiņām nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Neesam guvuši pārliecību, ka nozari sagaida uz rīcību vērstas izmaiņas, pēc tikšanās ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem aģentūrai LETA norādīja onkologu asociāciju pārstāve Inese Ozoliņa.

Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne šonedēļ tikās ar VM pārstāvjiem, lai pārspriestu sagaidāmo rīcību onkoloģijas jomā.

Ozoliņa sacīja, ka tikšanās notikusi labvēlīgā gaisotnē, tomēr neesot radusies sajūta, ka būs turpinājums un nozari sagaidīs uz rīcību vērstas izmaiņas.

Tāpēc abas onkoloģijas ārstu asociācijas plāno pirmdien, 24.novembrī, uzrunāt veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), lai uzaicinātu viņu pārrunāt attieksmes maiņu pret onkoloģiju, norāda pārstāve.

Vienlaikus asociācijas pauž neizpratni par VM ieceri Pretvēža gadu veltīt tikai Onkoloģisko slimību kontroles programmas 2009.-2015.gadam izvērtēšanai un sākt darbu pie jaunas izstrādes. Tās uzskata, ka Pretvēža gads nedrīkst būt darbs «ķeksīša pēc» - tam ir jābūt mērķtiecīgam plānam ar spēcīgu pamatu un papildu budžetu diagnostikai, ārstēšanai un rehabilitācijai, lai spētu normalizēt dramatisko situāciju šajā jomā.

Svarīgi, lai nākamais gads būtu pirmais solis onkoloģijas pasludināšanai par prioritāti nākamajiem pieciem gadiem un taptu Vēža apkarošanas un ierobežošanas ilgtermiņa programma ar papildu finansējumu, uzskata asociācijas. Ir svarīgi izvirzīt mērķi - piemēram, piecu gadu laikā vismaz par 15% līdz 20% samazināt pirmo reizi reģistrēto pacientu skaitu, kuriem ļaundabīgs audzējs ir atklāts vēlīnā stadijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu