Latvijā viens no lielākajiem valsts atbalstiem celiakijas slimniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijā ir viens no lielākajiem atbalstiem bērniem un jauniešiem, kas slimo ar celiakiju, informēja biedrībā «Gluten-Free Experts».

Saskaņā ar biedrības apkopotajiem datiem Latvija atbalsta lieluma ziņā patlaban ir ceturtajā vietā starp Eiropas valstīm. Latvijā pašreizējais atbalsts ir 106 eiro apmērā mēnesī, un to izmaksās celiakijas pacientiem līdz 24 gadu vecumam. Vēl lielāks tas ir Čehijā - 120 eiro un Dānijā 137 eiro, kur šo pabalstu izmaksā līdz 18 gadu vecumam. Savukārt patlaban vislielākais pabalsts ir Norvēģijā - no 126 līdz 243 eiro, un to izmaksā bez vecuma ierobežojuma.

Biedrības vadītāja Irina Rubinčika uzteic Veselības ministrijas ierosinājumu pabalstu turpmāk izmaksāt arī jauniešiem, ja viņi pēc 18 gadu sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā un nav vecāki par 24 gadiem. Viņa uzsver, ka patlaban daudzi jaunieši, sasniedzot 18 gadu vecumu un vairs nesaņemot pabalstu, pārtrauc ievērot bezglutēna diētu, jo ģimenēm pietrūkst naudas speciālo produktu iegādei. Taču rosinātās izmaiņas uzlabos jauniešu veselības stāvokli.

Patlaban Latvijā ir 1560 celiakijas pacientu. Skaits gan katru gadu nedaudz mainās. Vienīgais veids, kas palīdz uzturēt celiakijas pacientu veselību normālā stāvoklī, ir bezglutēna diēta - uzturā lietojot produktus, kas nesatur glutēnu. Bezglutēna produkti maksā vidēji četras līdz sešas reizes dārgāk nekā parastie produkti, jo tiem ir augstas ražošanas izmaksas.

Celiakija ir neārstējamā, ģenētiskā gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna - kviešu, rudzu, miežu olbaltuma -, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, ka rezultātā neuzsūcas uzturvielas un attīstās citas slimības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu