Premjere: ja IZM būs skaidrs redzējums, naudu skolotājiem atradīsim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būs skaidrs redzējums par to, kā tiek aprēķinātas skolotāju algas, trūkstošais finansējums nākamajam gadam tiks atrasts, ..pauda premjere Laimdota Straujuma. Taujāta, kur finansējums varētu tikt rasts, premjere atbildēja, ka pie tā tiek strādāts.

«Ir jābūt ļoti skaidram priekšlikumam, lai mēs saprastu, cik ir skolotāju, skolēnu, kā pedagogu darba samaksa tiks aprēķināta. Un tad mēs arī meklēsim finansējumu. Bet ir jābūt skaidram modelim bez jebkādām neskaidrībām. Šobrīd nav īsti skaidrs, kas notiks,» viņa sacīja.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Edgars Tavars uzsvēra - lai piešķirtu trūkstošo naudu, jābūt skaidri redzamam, par cik skolotāju algas tiks palielinātas.

Straujuma vērsa uzmanību, ka šobrīd no nepieciešamajiem desmit miljoniem trīs ir piešķirti, vēl nepieciešams meklēt avotus atlikušajai summai - septiņiem miljoniem eiro, kas varētu tikt piešķirti ar nākamā gada 1.septembri.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis Imants Parādnieks pieļāva, ka papildu resursi varētu tikt iegūti, paaugstinot sociālo iemaksu griestus.

Jau vēstīts - lai ieviestu jauno pedagogu darba samaksas modeli no nākamā gada septembra, nepieciešami 12 miljoni eiro, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» teica izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pagaidām netiek runāts par algu palielinājumu pilnīgi visiem pedagogiem, jo līdzšinējais pedagogu darba samaksas modelis «nauda seko skolēnam» radījis atšķirību un skolotāji, lai arī veic līdzīgu darbu, saņem dažādu atalgojumu.

Seile arī izteica pateicību pedagogiem, kuri, neskatoties uz politiķu solījumiem un sasāpējušajam algu jautājumam, savu darbu veic apzinīgi. Viņa arī akcentēja, ka saprot Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pausto vēlmi protestēt. «Man tas [izvēle par labu iespējamajiem protestiem] ir jārespektē,» pauda Seile.

Pagaidām gan precīzi aprēķini par algām, kādas varētu būt pēc jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas, nav zināmi, jo jaunais modelis vēl tiek aprobēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu