Energoefektivitāte. Kā mazināt sociālos un ekonomiskos riskus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Piektdien, 28. novembrī, Brīvības un solidaritātes fonds (BSF) rīko forumu «Energoefektivitāte – atslēga uz sociālo un ekonomisko drošību», kurā tiks runāts par jaunākajām tendencēm energopolitikā Eiropas Savienībā un Latvijā. Konferences tiešraidi varēs vērot arī portālā TVNET.

Enerģijas cenas Eiropā kļuvušas nepieejami augstas lielai daļai cilvēku, un visvairāk pakļauti riskam ir trūcīgie un neaizsargātie. Pirmais veids, kā panākt enerģijas rēķinu samazināšanos, ir vienkārši izmantot mazāk enerģijas. Baltijas valstīs ir vieni no sliktākajiem apstākļiem Eiropā - nepietiekami apsildītas mājas, sliktas siltumizolācijas un līdz ar to liels finansiālais slogs mājsaimniecībām.

Live stream

Latvijas situācija ir īpaši sāpīga, jo mājsaimniecību budžetos arvien pieaug izdevumu īpatsvars, kas tiek novirzīti maksai par komunālajiem pakalpojumiem. Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2007. gadā izdevumi par mājokli, ūdeni, elektroenerģiju, gāzi un citu kurināmo veidoja 10,2% no vidusmēra ģimenes budžeta tēriņiem, bet 2012. gadā šo izdevumu īpatsvars bija pieaudzis līdz 16,8%. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībām ir mazāk finanšu līdzekļu izglītībai, veselības aprūpei, pārtikai un ka kopējā finanšu situācija ģimenēs pasliktinās. Tas arī liecina, ka esošie energoefektivitātes pasākumi nav pietiekami un nav gana veiksmīgi. Energoefektivitātes pasākumiem vajadzētu samazināt iedzīvotāju izmaksas ēku apkurei un uzturēšanai.

Energopolitika šodien ir kļuvusi arī par neatņemamu drošības politikas sastāvdaļu. Eiropa saskaras ar lielu drošības un suverenitātes izaicinājumu, kas saistīts ar energoresursu importēšanu no Krievijas.

BSF rīkotajā forumā pulcēsies gan eksperti no Latvijas, gan citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Forumu vadīs Reinis Āboltiņš, «Providus» enerģētikas politikas pētnieks un kopā ar ekonomistiem, politiķiem, darba devēju un arodbiedrību pārstāvjiem centīsies apskatīt iespējamos rīkus un risinājumus valsts, reģionālā un ES līmenī, lai uzlabotu energoefektivitāti kā vienu no galvenajiem energo segmentiem, kas var mazināt sociālās, ekonomiskās un drošības problēmas.

Forums notiks 28. novembrī «Radisson blue Reval hotel Latvia», 2. stāvā, «Beta» zālē. Sākums paredzēts pulksten 10:00, bet reģistrācija no pulksten 9:30. Pieteikt savu dalību forumam var līdz 27. novembrim, rakstot uz e-pastu info@bsf-latvija.lv.

Pasākuma programma

10:00 – 11:30 1. sesija

Pašreizējā energoefektivitātes situācija Latvijā un Eiropas Savienībā. Kā energoefektivitāte var palīdzēt sociālo un ekonomisko problēmu risināšanā.

Reinis Āboltiņš, PROVIDUS vadošais politikas pētnieks ar specializāciju enerģētikas politikā. Energoefektivitātes ietekme uz sociālo un ekonomisko drošību.

Charlotte Bilingham, FEPS vecākā konsultante.

ES enerģētikas politika efektivitātes jautājumos. Reālā un vēlamā politika.

Diskusijas dalībnieki

Gints Turlajs – ekonomists

Andris Akermanis – Latvijas Pašvaldību savienības enerģētikas eksperts (TBC)

Egils Baldzēns – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks

11:30 – 11:50 Pauze

11:50 – 13:20 2. sesija

Pasākumi un instrumenti energoefektivitātes uzlabošanai

Erica Hope – Eiropas klimata fonds

Diskusijas dalībnieki

Ansis Dobelis – biedrības «Progresīvie» valdes priekšsēdētājs (NVO)

Nicholas Stancioff – Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja (ĒSEB) direktors, valdes loceklis

Kristaps Zvaigznītis – ĒSEB direktora vietnieks, valdes loceklis

Ilze Prūse – LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata un vides politikas integrācijas departamenta direktore. (TBC)

13:20 – 13.40 Pauze

13:40 – 15:00 3. sesija

Turpmākie soļi energoefektivitātes veicināšanā. Valstu politikas, Eiropas Savienības tiesību akti un starptautiskie mērķi un instrumenti energoefektivitātes uzlabošanai

Andžela Pētersone – LR Ekonomikas ministrijas Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta Energoefektivitātes nodaļas vadītājas vietniece (TBC)

Kā ministrija plāno ieviest ES energoefektivitātes direktīvu?

Diskusijas dalībnieki

Ivars Zariņš - LR Saeimas deputāts (Politisko partiju apvienība «Saskaņas centrs» ) (TBC)

Juris Golunovs – RPA «Rīgas enerģētikas aģentūra» Energoefektivitātes informācijas centra vadītājs.

Inese Olafsone – Darba devēju konfederācija

Raivo Damkevics – Energoservisa kompānijas (ESKO) RENESKO vadītājs.

Formāts - apaļā galda diskusija

Darba valoda latviešu un angļu. Tiks nodrošināts sinhronais tulkojums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu