Rīgā plāno ierobežot alkohola apriti naktī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Laikā līdz 2016.gadam Rīgas pašvaldībā varētu tikt pieņemta jauna saistošo noteikumu norma, kas ierobežos alkohola apriti naktī.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti šodien vienbalsīgi atbalstīja jaunu Rīgas domes saistošo noteikumu projektu, kas paredz, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecība Rīgā no plkst.22 līdz 8 izlejamā veidā patērēšanai uz vietas varēs notikt tikai tirdzniecības zālē, kurai ir nodrošināta atsevišķa ieeja un kas ir konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai.

«Galvenais iemesls ir apstāklī, ka

veikali reģistrē savu darbību kā kafejnīcas, šādi apejot aizliegumu tirgot alkoholu pēc plkst.22,

taču pēc būtības nekādas kafejnīcas tās nav, un alkohols tur tiek tirgots promnešanai,» problēmu raksturoja komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR). Šīs blēdīšanās rezultātā arī notiekot dažādi pārkāpumi - ne tikai trokšņošana, bet arī huligānisms, miesas bojājumu nodarīšana un laupīšanas.

Kā iepriekš skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes pārvaldes direktors Artūrs Danilāns, minētās vietas juridiski ir reģistrētas kā kafejnīcas, tādēļ komersanti ir tiesīgi pēc plkst.22 tirgot alkoholu ar nosacījumu, ka tas tiek pārdots glāzē. Šis nosacījums praksē bieži tiek «radoši apiets», tādēļ pēc normatīvajiem aktiem šāda darbība nav pārkāpums.

No 2013.gada sākuma līdz šā gada septembrim par alkohola tirdzniecības vietu darbību no iedzīvotājiem tika saņemtas 695 sūdzības un 520 Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) izsaukumi, kas saistīti ar naktsmiera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu, informēja RPP pārstāvis Andrejs Aronovs.

«Līdz šim mēs nevarējām efektīvi cīnīties ar tamlīdzīgiem tirdzniecības pārkāpumiem, jo pašvaldībai nebija tiesību iejaukties komersantu darbībā, tāpēc aicinājām pilsētas izpilddirektoru organizēt saistošo noteikumu projekta izstrādi, paredzot aizliegumu tirgot alkoholu nakts laikā vietās, kuras pēc būtības neatbilst kafejnīcu statusam,» skaidroja Turlais.

Komiteja aicināja sēdē klātesošo Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču (GKR) apkopot sēdē izteiktos, kā arī valsts un pašvaldību institūciju iesūtītos priekšlikumus un iesniegt sagatavotu un saskaņotu Rīgas domes saistošo noteikumu projektu līdz nākamā gada 15.janvārim. Paredzēts, ka minētā noteikumu norma spēkā stāties varētu 2016.gada 1.janvārī.

Pēc RPP datiem, alkoholisko dzērienu nelegālā tirdzniecība naktī gada laikā izraisa vidēji 850 alkohola lietošanas gadījumu neatļautās vietās un vidēji 900 gadījumu, kad personas atrodas ar atvērto alkoholisko dzērienu iepakojumu; vidēji 600 gadījumu, kad tās ir reibumā stāvoklī, kas aizskar cilvēku cieņu, un vidēji 2800 reizes, kad tās reibumā guļ publiskā vietā.

Pašlaik Rīgā darbojas 2 839 alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu