Valsts atsaka dzīvībai svarīgu palīdzību deviņus gadus vecam bērnam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts atteikusies sniegt palīdzību deviņus gadus vecam puisēnam, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls. Dāvim varētu palīdzēt Filadelfijas Bērnu klīnika, taču ārstēšanās izmaksas ir ap 300 100 eiro. Valsts šo summu nesedz, TVNET pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Dāvis ir brīnišķīgs deviņus gadus vecs puisītis, kurš līdz šā gada maijam baudīja bezrūpīgu bērnību, mācoties skolā, spēlējot šahu, dauzoties ar draugiem un auklējot mazo trīs gadus veco māsiņu. Kādā no maija dienām, uzklausot bērna sūdzības par nespēku un apgrūtināto elpošanu, Dāvis tika aizvests uz konsultāciju pie ģimenes ārsta, kurš nekavējoties viņu nogādāja slimnīcā, novērojot neskaidru vēdera dobuma apjoma palielināšanos.

Tā līdz šai dienai Dāvis atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģijas nodaļā. Pacientam konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls. Bērnu slimnīcas ārsti ir veikuši vairākas ārstnieciskas darbības, t.sk. ķirurģisku limfas atteces traucējumu korekcijas mēģinājumu, kas nav sniegušas cerēto rezultātu. Ņemot vērā to, ka Latvijā limfogrāfija netiek veikta,

Bērnu slimnīcas terapeitiskās iespējas ir izsmeltas un ir nepieciešama ārvalstu palīdzība.

Ārstējošais ārsts neatlaidīgi ir konsultējies ar kolēģiem ārzemju bērnu ķirurģijas klīnikās, kuri atzīst, ka slimība ir ļoti sarežģīta, kā rezultātā šobrīd savu piekrišanu pacientu uzņemt ir sniegusi tikai Filadelfijas Bērnu klīnika. Ar šo klīniku jau pēc iepriekšējām Eiropas kolēģu rekomendācijām Bērnu slimnīca bija sazinājusies un saņēmusi apstiprinājumu, ka pacients tiks uzņemts. Filadelfijas Bērnu klīnika norāda, ka pēdējo četru gadu laikā viņiem šādi gadījumi ir bijuši vairāki un visi tikuši veiksmīgi ārstēti.

Apzinoties augstās ārstniecības izmaksas aptuveni 300 100 eiro apmērā, par kurām Filadelfijas Bērnu klīnika bija informējusi Bērnu slimnīcu, tika meklētas alternatīvas, taču nesekmīgi. Ņemot vērā, ka pacienta stāvoklis ir vērtējams kā kritisks, pacientam vienīgā un vislabākā iespēja ir pēc iespējas ātrāk doties uz Filadelfijas Bērnu klīniku, lai saņemtu dzīvībai nepieciešamu medicīnisko palīdzību.

Dāvis ir viens no vismaz 10 pacientiem gadā, kuriem nepieciešama medicīniska palīdzība, kādu var saņemt tikai ārpus Latvijas.

Visbiežāk Bērnu slimnīcas ārstiem izdodas atrast iespēju pacientu nosūtīt uz kādu no klīnikām Eiropā, tāpēc pārējās izmaksas (ceļa izdevumi bērnam, vecākam, donoram un bieži vien smagākos gadījumos arī ārstam, kurš pavada pacientu ceļā uz klīniku; vecāka uzturēšanās izdevumi klīnikā; atkārtotas konsultācijas pie ārvalstu ārstējošā ārsta un dažos gadījumos arī analīžu apmaksa) sedz Bērnu slimnīcas fonds.

Šis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas, tāpēc lūgums pēc apmaksas tika iesniegts Nacionālajam veselības dienestam. Šā gada

27.novembrī ir saņemts oficiāls dienesta lēmums par atteikumu sniegt finansiālu atbalstu

un tādējādi nodrošināt pacienta ārstēšanu Filadelfijas Bērnu klīnikā.

«Sniedzot medijiem šo informāciju, mēs vēlamies uzrunāt gan valsts atbildīgās institūcijas, gan sabiedrību, lai kopīgi rastu risinājumu un veiksmīgi nogādātu mazo pacientu Filadelfijas Bērnu klīnikā un tādējādi viņam sniegtu iespēju saņemt dzīvībai svarīgu palīdzību. Diemžēl Bērnu slimnīcas fonda rīcībā nav līdzekļu, lai segtu izdevumus par mazā pacienta ārstēšanu, savukārt

Dāvja rīcībā nav daudz laika,

tāpēc ir jārīkojas ātri un operatīvi. No sirds aicinām sabiedrību nākt palīgā Dāvja ģimenei un ziedot Dāvja ārstēšanai Filadelfijā, kas ir viņa vienīgā iespēja,» aicina Bērnu slimnīcas fonds.

Vienlaikus valsts atbildīgās amatpersonas tiek aicinātas izskatīt iespējas apmaksāt Dāvja ārstēšanu no valsts budžeta līdzekļiem un rast ilgtermiņa risinājumu sistēmas ietvaros, lai turpmāk šādās situācijās būtu skaidrs finansējuma modelis, kā bērns saņem dzīvībai svarīgu medicīnisku palīdzību neatkarīgi no valsts, kurā to var nodrošināt.

Ziedot Dāvim iespējams, zvanot pa ziedojumu tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro vai arī pārskaitot līdzekļus uz Bērnu slimnīcas fonda bankas kontiem ar atzīmi Dāvim - AS SEB banka: UNLALV2X, konta Nr. LV84UNLA0050012160326, A/S Swedbank: HABA LV22, konta Nr. LV02HABA0551000377020, norādot fonda rekvizītus: Bērnu slimnīcas fonds, Reģ.nr. LV40008057120, Vienības gatve 45, Rīga, LV1004.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu