Laikraksts: Ātrās palīdzības transporta nodrošināšanā, iespējams, izšķērdēta nauda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta nodrošināšanā vērojama iespējama valsts līdzekļu izšķērdēšana, raksta laikraksts «Diena».

Pēc laikraksta ziņām, Valsts kontrole (VK) ir atklājusi iespaidīgas «dāvanas» uzņēmumam «Rīgas Sanitārā transporta autobāze» (RSTA), kas sniedz neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta pakalpojumus, tomēr tas nekavē tapt jaunam 52 miljonus eiro vērtam līgumam ar šo firmu.

Papildus samaksāti vairāk nekā 700 000 eiro bijuši tikai viena no veltēm, ko aizvadītajos gados Armanda Ploriņa vadītais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pasniedzis uzņēmēja Adigjozala Mamedova uzņēmumam RSTA. VK revidenti pieļaujot, ka,

iespējams, līdzīgas «dāvanas» jau iekļautas jaunajā iepirkumā par ātrās palīdzības nodrošināšanu Rīgas reģionā.

2010.gada 29.aprīlī NMPD un RSTA noslēgtais līgums «Par neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļu ar specializēto aprīkojumu un autovadītāju pakalpojuma nodrošināšanu NMPD Rīgas reģionālajam centram», kas ir spēkā līdz nākamā gada aprīlim, visu šo laiku privātuzņēmumam ir nodrošinājis peļņu un laiku pa laikam arī licis uzdot jautājumu,

kāpēc tā vietā, lai ātrās palīdzības pakalpojumus nodrošinātu pats, valsts dienests tos iegādājas no privātuzņēmuma.

Šā gada 9.septembrī Ministru kabinets ir pieņēmis rīkojumu, ar kuru NMPD uz septiņiem gadiem tiek atļauts slēgt līdzīgu pakalpojumu līgumu. Dokumentā minētā kopējā ilgtermiņa saistību summa ir 52,5 miljoni eiro, bet summa, kas tikusi minēta valsts sekretāru sanāksmē, bijusi pat līdz 59,9 miljoniem eiro.

Pašlaik NMPD rīcības lietderību, līdz šim pērkot pakalpojumu par operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa ar autovadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionā, izvērtē VK, taču revīzijas rezultātus plānots publiskot tikai pēc jaunā konkursa piedāvājumu termiņa beigām. Laikraksta rīcībā saistībā ar veikto revīziju par līgumu jau tagad nonākuši fakti liecinot par iespējamiem valsts līdzekļu izšķērdēšanas gadījumiem, kuros

figurējot simtos tūkstošu eiro mērāmas summas.

VK konstatējusi, ka paslepus veikti vairāki līguma grozījumi, ar kuriem tiek paaugstināts noteiktais viena kilometra tarifs par laika posmu no 2011.gada sākuma līdz 2013.gada decembra beigām, kā galveno iemeslu norādot degvielas cenu kāpumu. NMPD apgalvo, ka «līguma grozījumus neesam piekrituši veikt un tarifi nav mainīti - joprojām spēkā ir 2010.gadā noslēgtā līguma tarifi». Papildus maksājumi esot veikti, jo, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumiem, dienesta vadība esot noslēgusi vienošanos, uz nodokļu maksātāju rēķina vēl papildus sedzot degvielas izmaksu pieaugumu 2011.-2013.gadā. VK, oficiālā vēstulē informējot par šiem faktiem Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), minējusi tieši notikušu tarifu maiņu. NMPD privātuzņēmumam, kura peļņa šajā laika periodā ir bijusi viens līdz trīs miljoni eiro gadā, papildus samaksājis vairāk nekā 707 000 eiro.

Kā raksta laikraksts, šāda maksājuma veikšanu NMPD vadība ir akceptējusi, vismaz daļēji pakļaujoties Mamedova uzņēmuma «maigajai šantāžai»: sarakstē ar NMPD

Rīgas Sanitārā transporta autobāze vairākkārt atklāti un skaidri norādījusi, ka, nepaaugstinot tarifu par katru nobraukto kilometru, būtiski var pasliktināties sniegtā pakalpojuma kvalitāte.

Savulaik, nosakot sniegtā pakalpojuma tarifu, uzņēmums apgalvojis, ka esot ņemti vērā iespējamie izmaksu pieauguma riski un ilgtermiņa attīstības tendences, paredzot izmaiņas gan spēkā esošajos nodokļos, gan degvielas cenās. RSTA gada pārskatu vadības ziņojumos īpaši norādīts, ka realitātē katrs nobrauktais kilometrs ir palielinājis uzņēmuma peļņu. «Viens no apstākļiem, kas ietekmēja uzņēmuma peļņu, ir tas, ka 2009./2010. un 2010./2011. gada ziemas periodā bija palielināts gripas slimnieku skaits, kas sasniedza epidēmijas apmērus, un šajā laikā krasi palielinājās izsaukumu skaits pie slimniekiem, kas savukārt ietekmēja nobraukto kilometru skaitu un līdz ar to arī uzņēmuma saņemtos ienākumus, jo viens no maksājumiem, kuru veic NMPD RRC par pakalpojumu, ir maksa par katru nobraukto kilometru,» teikts vienā no vadības ziņojumiem.

Mamedova uzņēmums arī atklāti atzinis, ka tieši degvielas izmaksu samazinājums ir viens no galvenajiem tā finansiāli veiksmīgās darbības iemesliem. «Ieviešot izmaiņas personālvadības politikā, ir izdevies nostabilizēt darbinieku kadru maiņu, kā rezultātā ir uzlabojusies sniegtā pakalpojuma kvalitāte, kā rezultātā ir samazinājies degvielas patēriņš,» teikts 2012.gada pārskata vadības ziņojumā.

Turklāt arī šo iespēju veikt degvielas patēriņa kontroli, kā konstatējuši VK revidenti, Mamedova uzņēmumam uzdāvinājusi NMPD vadība: sadarbībā ar dienestu RSTA mašīnās uzstādīts NMPD īpašumā esošais aprīkojums brigādes darbu nodrošināšanai par kopējo summu vairāk nekā 462 000 eiro, kura funkcijas cita starpā ļauj pakalpojuma sniedzējam veikt degvielas patēriņa kontroli.

NMPD saistībā ar šiem faktiem atbild - par informāciju, ko uzņēmumi sniedz savos gada pārskatos, varot atbildēt tikai paši uzņēmumi, bet NMPD tas neinteresējot: «NMPD var vadīties pēc oficiālās sarakstes līguma izpildes gaitā, kurā RSTA sniedza savu pamatojumu, veiktos aprēķinus un datus, kas apliecināja degvielas sadārdzinājuma ietekmi uz pakalpojuma nodrošināšanas kvalitāti.»

Oktobra beigās VK Straujumai nosūtījusi apjomīgu vēstuli, kurā apraksta gaidāmos revīzijas rezultātus un brīdina par nopietnajiem riskiem, ko var radīt atkārtota līdzīga ārpakalpojuma līguma slēgšana.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāze rāda, ka šā gada septembrī - nedaudz vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad valdība atļāva NMPD slēgt jaunu līgumu par ārpakalpojumu, - premjeres pārstāvētā partija «Vienotība» saņēmusi divus ziedojumus - kopsummā 2500 eiro - no Orlando Rozena, kurš ir ticis notiesāts par kukuļņemšanu, bet pašlaik ir RSTA valdes loceklis. KNAB datubāze rāda, ka arī pats Mamedovs, kurš iepriekš bija ziedojis partijai «Gods kalpot Rīgai», trīs dienas pēc sava darbinieka ziedojis «Vienotībai» 2000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu