Vāc parakstus, lai kāršu spēli «Zole» ieviestu kā fakultatīvo priekšmetu vidusskolās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Izklaides un atpūtas vietu tīkls «Klondaika» portālā Manabalss.lv sācis parakstu vākšanu par kāršu spēles «Zole» ieviešanu kā vienu no fakultatīvajiem priekšmetiem vidējās izglītības mācību iestādēs. «Zole ir latviešu nacionālā kāršu spēle, kas kalpo kā patriotisma un saliedētības simbols, tāpēc aicinām parakstīt šo iniciatīvu,» skaidro «Klondaikas» pārstāvis Toms Kursītis.

Latvijai, īpaši tuvojošās prezidentūras laikā, ir svarīgi visai pasaulei parādīt lietas, kas sastopamas tikai pie mums un ar kurām varam lepoties. Latviešu nacionālā kāršu spēle zole ir absolūti unikāla, turklāt pēdējā laikā pieaugošā zolītes popularitāte rada pamatu ambīcijām, ka zole ar laiku varētu kļūt iecienīta arī citu tautu un valstu vidū, līdzīgi kā pokers, black-jack vai citas pasaulē atzītas kāršu spēles, uzskata iniciatīvas autori.

«Klondaika» uzskata, ka Latvijas nacionālās kāršu spēles ieviešana par fakultatīvu priekšmetu vidējās izglītības mācību iestādēs būtu solis pretī attīstībai, turklāt vienlaicīgi tiktu stiprinātas arī mūsu valsts tradīcijas, saka izklaides un atpūtas vietu tīkla «Klondaika» mārketinga speciāliste Agnese Puriņa.

Zole ir inteliģenta kāršu spēle, kas attīsta ne tikai loģisko domāšanu, prāta spējas un atmiņu, bet arī cilvēka personību. Šai kāršu spēlei piemīt milzīgs izglītojošais un attīstošais potenciāls, kas šobrīd netiek pilnībā izmantots, tādā veidā ierobežojot mūsu valsts attīstību nākotnē, spēli slavē iniciatīvas autori.

Iniciatīvas mērķis ir ar iedzīvotāju atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu un Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt grozījumus Latvijas Republikas Izglītības likumā, nosakot spēli «Zole» kā vienu no fakultatīvajiem priekšmetiem, kura apgūšanas mērķis ir loģiskās domāšanas attīstīšana.

«Latvijas nākotne balstās uz mūsu bērniem, un ir svarīgi, lai viņi būtu sagatavoti dzīvei – apveltīti ar spēcīgu loģisko domāšanu, veselīgu spriestspēju un darbībām, kas vērstas uz valsts nacionālo vērtību saglabāšanu. Mūsu jaunieši ir valsts veiksmīgas nākotnes stūrakmens, kas veicinās gan Latvijas tautsaimniecības attīstību, gan kopējo mūsu valsts tēlu pasaules acīs. Tāpēc ir svarīgi stiprināt skolu izglītības sistēmu, ieviešot mācību metodi, kas attīsta ne tikai teorētiskās zināšanas, bet sniedz pievienoto vērtību arī bērnu un jauniešu personības veidošanā,» pamato zolītes atbalstītāji.

Zole jeb zolīte latviešu tautā tiek uzskatīta par latviešu kāršu spēli, un starp zoles spēlētājiem tā ir ieguvusi latviešu nacionālās kāršu spēles titulu. Lai tajā uzvarētu, vairāk par veiksmi nepieciešamas labas spēlēšanas prasmes un ass prāts. Zolīte agrāk bijusi pazīstama arī kā revelīts, kas minēts Emanuela Laskera 1931.gadā izdotajā grāmatā «Kāršu spēles».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu