Studenti apsver iespējas protestēt pret nepietiekamo budžetu augstākajai izglītībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) uzskata, ka nākamā gada budžets ir ticis plānots, neievērojot likumu, tāpēc studenti apsver iespēju rīkot protesta akciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

LSA uzskata, ka plānotais nākamā gada budžets ir pretrunā ar Augstskolu likumu, kas nosaka, ka, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā jāparedz ikgadējs finansējuma pieaugums studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25 procentiem no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Par savu neapmierinātību, kā arī iespējamo likuma pārkāpumu LSA informējusi arī ģenerālprokuroru. Tomēr tā kā atbilde varētu tikt saņemta jau pēc budžeta pieņemšanas,

studenti decembra otrās nedēļas sākumā gatavi rīkot protestu.

Gala lēmums par protesta rīkošanu tiks pieņemts LSA valdes sēdē, kas varētu notikt jau šodien.

Kā liecina LETA arhīvs, pēdējā šāda veida akcija notika 2012.gada novembrī, kad studenti pret augstākajā izglītībā notiekošo un pret toreizējo izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli. Akcijas laikā studenti varas centros iesniedza Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolu apvienotās senātu sēdes kopējo paziņojumu, vienlaikus atgādinot par visu labas gribas politiķu un valdību veidojošo politisko partiju kopējo atbildību par Latvijas augstākās izglītības nākotni.

Jau ziņots, ka Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors izvērtējis LSA iesniegumu par budžeta līdzekļiem izglītības nozarei un pārsūtījis to Finanšu ministrijai.

Finanšu ministrija ir saņēmusi no Ģenerālprokuratūras pārsūtīto LSA prasību par pretlikumīgas rīcības novēršanu saistībā ar finansējuma nepalielināšanu augstākajai izglītībai. Pašlaik ministrijas speciālisti rūpīgi izvērtē prasībā paustos argumentus un to pamatotību, lai divu nedēļu laikā varētu sniegt savu atbildi, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietniece Maija Straupmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu