Straujuma prasa skaidrojumu par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu NMPD

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir uzdevusi veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) sniegt atbildes saistībā ar Valsts kontroles revīzijā konstatētu līdzekļu nelietderīgu izmantošanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD). Premjerministres pārstāve Signe Znota-Znotiņa pastāstīja, ka Straujuma ar rezolūciju ir uzdevusi Belēvičam līdz pirmdienai, 1.decembrim, izskatīt Valsts kontroles vēstulē minēto par revīzijas laikā konstatēto un sniegt atbildi. Tāpat ministram uzdots rast valsts interesēm labāko risinājumu.

Valsts kanceleja atgādina, ka valdība jau šā gada 26.augustā pieņēma lēmumu, kas noteic, ka, organizējot publisko iepirkumu par operatīvā medicīniskā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanu NMPD Rīgas reģionālajam centram, dienests uzņemas atbildību par racionāla un valsts interesēm atbilstoša iepirkuma veikšanu atklātā procedūrā atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei.

Jau ziņots, ka veselības ministrs nav guvis pārliecību, ka valstij neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas būtu jāizmanto kā ārpakalpojums, un nepilnu piecu mēnešu laikā sola rast piemērotāku risinājumu automašīnu nodrošināšanai. Ministrs ir saņēmis Valsts kontroles revīzijas starpziņojumu, un tas liecina par līdzekļu iespējamu nelietderīgu izmantošanu NMPD.

Uzņēmumam «uzdāvina» vairāk nekā 700 000 eiro

Laikraksts «Diena» šodien vēstīja, ka papildus jau noslēgtajam līgumam ar AS «Rīgas sanitārā transporta autobāze» NPMD ir «uzdāvinājis» šim uzņēmumam vairāk nekā 707 000 eiro. Valsts kontrole revīzijā esot konstatējusi, ka ir veikti vairāki līguma grozījumi, ar kuriem tiek paaugstināts noteiktais viena kilometra tarifs laika posmā no 2011.gada sākuma līdz 2013.gada decembrim.

Kā ziņots, kopš 2010.gada Rīgas reģionālā centra operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus un to autovadītājus nodrošina ārpakalpojuma sniedzējs - AS «Rīgas Sanitārā transporta autobāze». Tomēr līgums beigsies 2015.gada aprīlī, tāpēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir izsludinājis jaunu iepirkumu, kas paredz slēgt līgumu par minēto auto un to vadītāju nodrošināšanu uz septiņiem gadiem. Šim mērķim paredzēti 52,5 miljoni eiro.

Septembrī diskusijā Saeimā NMPD direktors Armands Ploriņš norādīja, ka

dienesta rīcībā patlaban nav līdzekļu, lai saviem spēkiem iepirktu un uzturētu automašīnas Rīgas reģionālajam centram.

Tikmēr Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji iebilda Ploriņa teiktajam, norādot, ka automašīnu nodrošināšanai ārpakalpojumā turpmākiem septiņiem gadiem ir paredzēti 52,5 miljoni eiro, kurus varētu ieguldīt jauna autoparka izveidē. Viņi aprēķinājuši, ka aptuveni 60 nepieciešamo automašīnu iegāde, to uzturēšana, degviela un arī atalgojums šoferiem septiņos gados izmaksātu kopumā 27,5 miljonus eiro.

Tomēr minēto līdzekļu NMPD rīcībā patlaban nav, jo tos plānots piešķirt pa daļām katra gada budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu