Stāsies spēkā stingrāki smēķēšanas ierobežojumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šodien spēkā stāsies grozījumi likumā, kas paredz stingrākus smēķēšanas ierobežojumus.

Likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju, reklāmu un lietošanu cilvēka tiesības uz tīru un labvēlīgu, ar tabakas dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju interesēm smēķēt.

Kā informēja Veselības ministrijā,

turpmāk citas personas klātbūtnē nedrīkstēs smēķēt nevienā vietā, ja persona pret to iebildīs.

Tā, piemēram, smēķēt nevarēs uz daudzdzīvokļu māju lodžijām un balkoniem, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebildīs. Turpmāk smēķēt būs aizliegts ne vien izglītības un ārstniecības iestādēs, bet arī šo iestāžu lietošanā esošajās telpās.

Likumā mainīta arī smēķēšanas definīcija, iekļaujot tajā arī elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu. Līdz ar to turpmāk elektroniskās smēķēšanas ierīces nevarēs smēķēt visur tur, kur jau šobrīd ir aizliegts smēķēt tabakas izstrādājumus.

Savukārt no nākamā gada 1.janvāra spēkā stāsies arī jauni tirdzniecības ierobežojumi, piemēram, tabakas izstrādājumus nevarēs tirgot valsts un pašvaldību iestāžu telpās. Šis ierobežojums gan neattieksies uz Nacionālos bruņoto spēku un ieslodzījuma vietām, kurās ievietoti pilngadīgie ieslodzītie. Tabakas izstrādājumus nevarēs tirgot sociālās aprūpes iestādēs, izglītības iestāžu dienesta viesnīcās un šo iestāžu lietošanā esošajās teritorijās. Precizēts, ka tabakas izstrādājumu nevarēs tirgot ne vien ārstniecības un izglītības iestādēs, bet arī šo iestāžu lietošanā esošajās teritorijās.

Tāpat turpmāk tabakas izstrādājumus nevarēs pārdot ar interneta starpniecību.

Lai uzlabotu tabakas izstrādājumu pārdošanas kontroli, turpmāk ikvienam tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu pircējam vecumā līdz 25 gadiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu