Latvija būs viena no vadošajām valstīm ES robežu pārvaldības programmā Centrālāzijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija būs viena no vadošajām valstīm Eiropas Savienības (ES) robežu pārvaldības programmā Centrālāzijā, šodien vienojās valdība, atbalstot Ārlietu ministrijas izstrādāto rīkojuma projektu un nosakot atbildīgās institūcijas.

Eiropas Komisijas (EK) Attīstības sadarbības Ģenerāldirektorāts šā gada jūlijā nosūtīja aicinājumu ES dalībvalstīm par intereses izteikšanu iesaistīties ES robežu pārvaldības programmas Centrālāzijā (BOMCA) 9.fāzē, kā arī vadlīnijas dalībai projektā. Programmas galvenie mērķi ir vispārēja drošības situācijas uzlabošana Centrālāzijas reģionā, atbalsts reģiona valstu savstarpējās tirdzniecības un tranzīta vienkāršošanai un sadarbība nelikumīgas preču un personu pārvietošanās mazināšanai.

Atbildot uz aicinājumu, Latvija pieteicās iesaistīties programmā, paužot interesi kļūt par konsorcija vadošo valsti. Savukārt jau oktobra sākumā EK rīkotajā koordinācijas sanāksmē Briselē Latvija tika nominēta šī uzdevuma veikšanai.

Bez Latvijas par iesaistīšanos atsevišķu programmas komponenšu īstenošanā kā partneri bija pieteikušās arī Lietuva, Ungārija un Portugāle, kā arī Starptautiskais Migrācijas politikas attīstības centrs (ICMPD). Ņemot vērā ICMPD pieredzi šādu projektu atbalsta funkciju nodrošināšanā, Latvijas puse aicināja ICMPD uzņemties atbildību par projekta finanšu vadību un pasākumu loģistikas nodrošināšanu.

Ministrija norādījusi, ka BOMCA 9.fāzes vadības uzticēšana Latvijai ir politiski nozīmīgs EK lēmums, kas apliecina, ka Latvijas eksperti ar savu līdzšinējo profesionālo darbību BOMCA iepriekšējās fāzēs ir nostiprinājuši ES institūciju un dalībvalstu uzticību, Latviju nākamajā fāzē izvirzot kā programmas līderi.

«Šī būs iespēja Latvijai sniegt praktisku ieguldījumu ES attiecību ar Centrālāziju stiprināšanā, kā arī ļaus Latvijai attīstīt administratīvo kapacitāti, pilnveidojot valsts iestāžu spēju veikt vadības un koordinācijas uzdevumus nacionālajā un ES līmenī. Latvijai būs arī finansiālie ieguvumi - atbalsts ekspertiem, kā arī finansējums, kas tiek iztērēts Latvijā.

Politiski Latvija parādīs sevi kā atbildīgu spēlētāju reģionā ar pieaugošu ekonomisko potenciālu,»

norādījusi Ārlietu ministrija.

Valdība vienojusies, ka no Latvijas puses programmā tiks iesaistīta Ārlietu ministrija, kā arī Valsts robežsardze, Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūts, Pārtikas un veterinārais dienests un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde.

Programmas 9.fāzes sākšana paredzēta nākamā gada maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu