Sīrijā karo Latvijas musulmanis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bruņotajā konfliktā Sīrijā pret Bašara al Asada režīmu ir iesaistījies musulmanis no Latvijas, kurš ir pievienojies grupējumiem, kas cīnās pret Sīrijas valdošo režīmu. Vienlaikus ir identificētas arī atsevišķas personas, kuras ir izrādījušas interesi iesaistīties šajā konfliktā.

DP paskaidroja, ka minētā persona ir musulmanis no Latvijas. Lai novērstu potenciālos riskus nacionālajai drošībai, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās politiski un reliģiski motivētās vardarbīgās aktivitātēs dažādos konfliktu reģionos, DP veic pretizlūkošanas un operatīvos pasākumus, kā arī uztur regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.

DP gan atturas komentēt, kāda ir Latvijas iedzīvotāja tautība un vai viņš pievienojies, piemēram, Sīrijā karojošajam teroristu grupējumam «Islāma valsts». Tāpat netiek atklāts, cik ilgi musulmanis jau atrodas Sīrijā. Novembra beigās gan DP aģentūrai LETA atklāja, ka tā līdz šim nav konstatējusi Latvijas iedzīvotāju sadarbību ar «Islāma valsti», taču atsevišķas personas ir paudušas atbalstu grupējuma sludinātajai ideoloģijai.

DP atgādināja jau iepriekš pausto, ka, lai valsts drošības iestādes varētu efektīvāk vērsties pret riskiem, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās vardarbīgās aktivitātēs konfliktu reģionos, Latvijā ir nepieciešams pilnveidot normatīvo regulējumu. Viena no iniciatīvām, ko virza DP sadarbībā ar citām institūcijām, ir izmaiņas Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā.

Došanās uz karadarbības reģioniem neatkarīgi no bruņotā konflikta rakstura un iesaistīšanās tur notiekošajās darbībās apdraud ne tikai Latvijas nacionālās drošības, bet arī Eiropas drošības intereses, paaugstinot terorisma un vardarbības riskus nākotnē, norāda DP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu