Kopš nav «Vitronic» fotoradaru, vidējais ātrums Latvijā audzis par 3,4 km/h

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kopš privātā komersanta «Vitronic» fotoradaru demontēšanas vidējais braukšanas ātrums uz Latvijas ceļiem palielinājies par 3,75% jeb 3,4 kilometriem stundā (km/h).

Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) informēja, ka 2012.gadā, kad Latvijā darbojās stacionārie fotoradari, vidējais auto plūsmas ātrums uz valsts nozīmes autoceļiem bija 90,6 kilometri stundā. Savukārt šogad vidējais ātrums palielinājies par 3,4 kilometriem un sasniedzis 94 kilometru atzīmi.

Ceļu satiksmes statistikas analīze un starptautiskā pieredze liecina - ja vidējais ātrums palielinās par 10%, negadījumu skaits palielinās par 20%, ievainoto skaits palielinās par 40%, bojā gājušo skaits palielinās par 50%.

Ja ziņots, ka rīt, 9.decembrī, uz Ventspils šosejas pie Varkaļu kanāla paredzēts sākt pirmā stacionārā fotoradara uzstādīšanu testa režīmā.

Ceļa posmā pie Varkaļu kanāla raksturīga transportlīdzekļu manevrēšana, piemēram, lai piekļūtu laukumam pie kanāla, kur ir gan daudz auto, gan cilvēki, piemēram, makšķernieki, atpūtnieki, gājēji. Braukšanas ātruma pārsniegšana būtiski samazina iespējas satiksmes dalībniekiem reaģēt uz negaidītām situācijām, piemēram, gājēja brauktuves šķērsošana, transportlīdzekļa strauja bremzēšana vai izbraukšana.

No 2010. līdz 2013.gadam pie kanāla reģistrēti 39 ceļu satiksmes negadījumi un 14 cietušie. Radars pie Varkaļu kanāla kontrolēs abos virzienos braucošos auto, atļautais braukšanas ātrums šeit ir 90 kilometri.

Pirms stacionāro fotoradaru atrašanās vietām tiek izvietotas informatīvas zīmes, uz kurām norādīts mērierīces atrašanās vietā atļautais ātrums.

Rudenī CSDD rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarēja uzņēmums «Reck», un pirmās mērierīces uz Latvijas ceļiem būs jau šogad. Iepirkuma līgumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Privātā komersanta «Vitronic» fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt Valsts policija izmanto savus 2008.gadā iegādātos četrus pārvietojamos fotoradarus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu