Aizdomas par krāpšanos kases sistēmās VID un Finanšu policijai radušās jau pirms diviem gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizdomas par krāpšanos kases sistēmās Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un Finanšu policijai radušās pirms vairāk nekā diviem gadiem, pirmdien intervijā LNT raidījumā «Dombura studija» atklāja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Viņš skaidroja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas nosaka prasības kases aparātu sistēmām. Pirms aptuveni diviem gadiem VID un tās pakļautībā esošā Finanšu policija konstatējusi, ka notiek iejaukšanās kases aparātu sistēmās, sagrozot to «atmiņas», izdzēšot «neizdzēšamos» datus un tādējādi samazinot nodokļu nomaksu. Tomēr līdz šim neviena ekspertīze nebija spējusi dod pietiekamus pierādījumus, lai pie atbildības sauktu konkrētus uzņēmumus.

Čerņeckis norādīja, ka līdz šim ir pieķerts viens uzņēmums un ir pietiekami daudz pierādījumu, lai to sauktu pie kriminālatbildības. Čerņeckis nenosauca uzņēmumu vārdā, tomēr, kā zināms, manipulējot ar kases sistēmām, restorānu tīkla «Gan Bei» īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma.

Netiek izslēgts, ka šādu krāpnieku ir vēl. «Ir pietiekami daudz informācijas izņemts, lai jau uzsāktu vērtēt kriminālprocesu ierosināšanas iespējamību,» Čerņeckis sacīja, runājot par iespējamiem citiem uzņēmumiem, kuri šādā veidā krāpjas ar nodokļu nomaksu.

Cik ilgi krāpies pirmais pieķertais uzņēmums, Čerņeckis nezināja teikt. Viņš skaidroja, ka to rādīs izmeklēšana.

Čerņeckis aicināja uzņēmumus, kas krāpjas šādā veidā, nekavējoties to pārtraukt un deklarēt visus ienākumus. Tāpat viņš norādīja, ka VID darbība šajā jomā vērsta uz tiem gupējumiem, kas nodara vislielāko kaitējumu valsts budžetam.

Kā vēstīts, ar restorānu tīkla «Gan Bei» īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija 10.decembrī aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Čerņeckis iepriekš ne apstiprinājis, ne noliedzis, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu «Gan Bei» īpašnieka «Lage Ko» birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir «Lage Ko» līdzīpašniece.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka kopumā 9.decembrī un 10.decembrī veiktas 30 kratīšanas. Aizturēti ir septiņi cilvēki, no kuriem pieci ir organizētā noziedzīgā grupējuma kodols. Podiņš apstiprināja, ka Potapkina sieva bija viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. No aizturētajām personām apcietinājumā sākotnēji atradās divas. 10.decembrī tiesa nolēma piemērot apcietinājumu arī trešajai personai.

Podiņš sacīja, ka kratīšanas un aizturēšanas ir veiktas arī vienā no Latvijas lielākajiem kases sistēmu izstrādāšanas uzņēmumiem, kurš savas kases sistēmas piegādājis lielai daļai Latvijas tirgotāju, pakalpojumu sniedzēju un citu klientu. Kopā ar kases sistēmām šis uzņēmums klientiem piedāvājis zibatmiņas ar ļaunprogrammatūru, kura, slēdzot kasi, pēc saviem ieskatiem ļāvusi samazināt datus par kasē esošo naudas summu un izņemt to no kases skaidrā naudā. Tādā veidā tika samazināts uzņēmuma oficiālais apgrozījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu