LU ieņem 41.vietu Eiropas un Centrālāzijas labāko 50 universitāšu reitingā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas un Centrālās Āzijas 50 labāko universitāšu reitingā «QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia 2014/15» šogad 41.vietu ieņēmusi Latvijas Universitāte (LU), aģentūru LETA informēja LU Preses centrā. LU ir vienīgā Latvijas augstākās izglītības iestāde minētajā «Top 50» sarakstā.

Šāds reitings šogad izveidots pirmo reizi, un vērtētas tika universitātes no 30 Austrumeiropas un Centrālās Āzijas valstīm, tostarp Latvijas. «Top 100» iekļuvušas universitātes no 18 reģiona valstīm, starp tām arī trīs Latvijas augstskolas - jau minētā LU 41.vietā, Rīgas Tehniskā universitāte 61.-70.vietā un Rīgas Stradiņa universitāte 91.-100.vietā.

«Top 100» dominē Krievijas universitātes - tajā ir iekļuvušas 26 šīs valsts augstākās izglītības iestādes, un 1.vietu ieņem Lomonosova Maskavas Valsts universitāte. 2.vietu reitingā dala Kārļa Universitāte Čehijā un Novosibirskas Valsts universitāte Krievijā. Kopumā 10 Čehijas universitātes ir iekļuvušas «Top 100», tāds pats rādītājs ir arī Turcijai.

Reitingu veidojis «QS Quacquarelli Symonds», kas jau 10 gadus sagatavo arī pasaules universitāšu reitingu «QS World University Rankings».

Šogad «QS World University Rankings» rezultāti tika paziņoti septembrī, un tajā jau otro gadu pēc kārtas iekļuvusi arī LU, ieņemot 701.-800.vietu. LU ir pirmā un pagaidām vienīgā Latvijas augstskola, kas iekļuvusi šāda līmeņa reitingā, un iegūtā vieta nozīmē, ka LU stabili ir starp 5% labāko pasaules universitāšu.

«QS» veido gan pasaules, gan Āzijas un Latīņamerikas reģionu universitāšu reitingus. Tāpat «QS» veido arī reitingus pēc studiju jomām.

Latvijas Universitāte dibināta 1919.gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 19 institūtos strādā valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Patlaban Torņakalnā top LU Akadēmiskais centrs - Baltijā modernākais augstākās izglītības un zinātnes komplekss, kurā tiks izvietotas fakultātes, zinātņu centri un ar zinātni un studijām saistīta infrastruktūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu