Ušakovs sašutis, ka valsts nedod naudu «Rīgas satiksmei»; atceļ tikšanos ar Gerhardu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Saeimas lēmuma nepiešķirt sabiedriskā transporta uzņēmumam «Rīgas satiksme» 15 miljonu eiro dotāciju no valsts budžeta, lai segtu izdevumus par nerīdzinieku pārvadāšanu galvaspilsētas sabiedriskajā transportā ar 50% atlaidi, atcelta piektdien, 19.decembrī, plānotā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda un Rīgas mēra Nila Ušakova tikšanās.

Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā pavēstīja, ka Ušakovs, telefoniski sazinoties, izteicis pateicību Grehardam, kurš šobrīd atrodas komandējumā ārpus Latvijas, par atbalstu un sapratni problēmās, kas saistītas ar atlaidēm nerīdziniekiem galvaspilsētas sabiedriskajā transportā, tomēr, ņemot vērā Saeimas lēmumu, plānotā amatpersonu tikšanās atcelta.

«Saeimas vakardienas balsojumu pret dotāciju nerīdzinieku pārvadājumiem Rīgas domes priekšsēdētājs novērtē kā spļāvienu sejā rīdziniekiem un klaju ņirgāšanos par galvaspilsētas iedzīvotājiem,» norādīja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas mērs uzsver, ka «Rīgas satiksme» saņem dotāciju no pilsētas budžeta, kas tiek veidots no nodokļiem, kurus maksā tikai šajā pašvaldībā deklarētie iedzīvotāji. Atlaide 50% apmērā nopašizmaksas pašlaik tiek nodrošināta par Rīgas budžeta līdzekļiem visiem pasažieriem - gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem. Rīgas sabiedriskajā transportā 25% no pasažieriem ir nerīdzinieki. Pie esošās pašizmaksas 1,20 eiro un atlaides 50% apmērā

nerīdzinieku pārvadāšana izmaksā Rīgas budžetam līdz 15 miljoniem eiro gadā.

«Lēmums nodrošināt vienādu atlaides līmeni rīdziniekiem un nerīdziniekiem bija pieņemts kā pagaidu risinājums šā gada sākumā sarunu gaitā starp Rīgas domi un Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Tālāk bija iecerēts atrast mehānismu, kā Rīgai kompensēt nerīdzinieku pārvadājumus, bet Saeimas balsojums atņem šādu iespēju,» atzīmēja pašvaldībā.

Rīgas domes priekšsēdētājs un Gerhards plāno regulāri tikties 2015.gadā, lai kopīgi risinātu jautājumus par pamatota finansēšanas modeļa izstrādi galvaspilsētas vajadzībām.

Savukārt Rīgas domes «Vienotības» frakcijas sabiedrisko attiecību speciālists Nils Josts pavēstīja, ka frakcija atbalsta Saeimas lēmumu nepiešķirt «Rīgas satiksmei» valsts dotāciju.

«[Opozīcijas] deputāti uzskata, ka no valsts budžeta pieprasītajai dotācijai trūkst pamatojuma,

jo nedz «Rīgas satiksme» nedz Rīgas domes vadība nav informējusi domes deputātus un pārējos rīdziniekus par finanšu aprēķiniem. Šogad dotācijās no pilsētas budžeta «Rīgas satiksme» ir saņēmusi 95 miljonus eiro.» sacīja Josts.

Viņš norādīja, ka Rīgas domes «Vienotības» deputātu frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte ir nosūtījusi pieprasījumu Rīgas domes priekšsēdētājam ar aicinājumu informēt, kāds pamatojums ir pieprasītajai 15 miljonu eiro kompensācijai, vai «Rīgas satiksme» ir iesniegusi aprēķinus, cik liels ir Rīgā nedeklarēto pasažieru skaits, kas lieto Rīgas sabiedrisko transportu, kā tiek aprēķinātas viena pasažiera pārvadāšanas izmaksas un kādi aprēķini pamato biļešu cenu sadārdzinājumu. Atbilde uz pieprasījumu nav saņemta.

«Valsts kontroliere Evita Krūmiņa ir paudusi pārliecību, ka, ņemot vērā pašreizējos trūkumus pasažieru skaita prognozēšanā un izdevumu aprēķinos, nevar runāt par biļešu padārdzināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā. Šogad veiktajā revīzijā Valsts kontrole atklāja nepilnības «Rīgas satiksmes» noteiktajā braukšanas tarifa aprēķinu metodikā, kā rezultātā revidenti konstatējuši vismaz 16,36 miljonu eiro nelietderīgu vai neracionālu izlietojumu,» klāstīja Josts.

Jau ziņots, ka Rīgas domes deputāti otrdien, 16.decembrī, nolēma par mēnesi pagarināt noteikto 50% atlaidi no biļetes pašizmaksas gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem, jo šobrīd notiek pārrunas ar VARAM par iespēju kompensēt pašvaldībai izmaksas saistībā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu nerīdziniekiem.

«Rīgas satiksme» nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu