Rīgas domes komiteja atbalsta alkohola tirdzniecības ierobežošanu «veikalos-kafejnīcās»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti šodien akceptēja domes saistošo noteikumu projektu par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumiem publiskās vietās, kas paredzēti, lai regulētu alkohola tirdzniecību pēc plkst.22 tā dēvētajos veikalos-kafejnīcās.

Noteikumi paredz, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība Rīgā tiks aizliegta no plkst.22 līdz plkst.8 izlejamā veidā patērēšanai uz vietas tirdzniecības zālē, kurai nav nodrošināta atsevišķa ieeja un kas nav konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai. Par konstruktīvi atdalītu telpu šo noteikumu izpratnē ir uzskatāma telpa, kas kā tāda fiksēta kadastrālajā uzmērīšanas lietā un kurai būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piešķirta viena noteikta funkcija jeb lietošanas veids.

Saistošo noteikumu projekta mērķis ir uzlabot dzīves apstākļus Rīgas pilsētas izdzīvotājiem vietās, kur tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni, kā arī veidot vienādus nosacījumus uzņēmējdarbības vidē.

Domes pārstāvji skaidro, ka gadījumos, ja tiek iekārtots veikals alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, Alkoholisko dzērienu aprites likums nosaka, ka no plkst.22 līdz plkst.8 alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta, savukārt, ja šajā pašā veikalā tiek iekārtota vieta, kur alkoholiskie dzērieni tiek pārdoti izlejamā veidā, tad minētai darbības vietai nav noteikti darba laika ierobežojumi. Līdz ar to netiek sasniegts sākotnējais mērķis ierobežot alkoholisko dzērienu tirdzniecību pēc plkst.22.

Komitejas pārstāvji jau iepriekš pauda viedokli par tādu noteikumu nepieciešamību, kas regulētu, kura tirdzniecības vieta ir uzskatāma arī par kafejnīcu, jo

komersanti bieži «apiet likumu», turpat tirdzniecības zālē iekārtojot vienkāršu leti un nodēvējot to par alkohola patērēšanas vietu.

Minēto noteikumu izpildi kontrolēs Rīgas Pašvaldības policija (RPP). Noteikumi vēl jāapstiprina Rīgas domei, pēc tam tie būs jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Domes lēmumprojekts paredz, ka tie stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Pēc RPP sniegtās informācijas, 2013.gada laikā un no 2014.gada 1.janvāra līdz 18.septembrim

RPP redzeslokā nonāca 86 tirdzniecības objekti, kuros pārdoti alkoholiskie dzērieni.

Par šo objektu darbību tika saņemti policijas izsaukumi un 695 sūdzības. Pēc iedzīvotāju atkārtoti sniegtās informācijas, šīs tirdzniecības vietas tika apsekotas vēl 200 reižu.

2013. un 2014.gada laikā saņemti 520 izsaukumi, kas saistīti ar nakts miera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu. Iedzīvotāju nakts mieru traucēja gan tirdzniecības vietās skaļi atskaņota mūzika, gan klientu pārlieku skaļā uzvedība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu