Aptauja: trešdaļa 12.Saeimas vēlēšanās piedalījās, pildot pilsoņa pienākumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vairāk nekā trešdaļa (37%) balsstiesīgo šā gada 12.Saeimas vēlēšanās piedalījušies, pildot pilsoņa pienākumus, savukārt piekto daļu (21%) vēlētāju izdarīt politisko izvēli mudinājusi cerība uz labāku nākotni, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pasūtījuma oktobrī veiktā vēlētāju aptauja.

Trešais aptaujā visbiežāk minētais iemesls dalībai vēlēšanās bijusi vēlme atbalstīt noteiktu partiju vai kandidātu (16%).

Tajā pašā laikā 62% aptaujāto atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās balsojuši reģistrētajai dzīvesvietai tuvākajā vēlēšanu iecirknī, bet 12% aptaujāto - citā vēlēšanu iecirknī. No tiem 7% aptaujāto pauduši, ka balsoja faktiskajai dzīvesvietai tuvākajā iecirknī, bet 4% – tur, kur apciemoja draugus, radus vai atpūtās.

Neliela daļa - 0,2% - aptaujāto norādīja, ka 12.Saeimas vēlēšanās balsoja ārvalstīs, bet 0,1% aptaujāto speciāli devušies vēlēt uz citu vēlēšanu apgabalu, lai nobalsotu par noteiktu kandidātu.

Savukārt vēlētāji, kuri 12.Saeimas vēlēšanās nepiedalījās, savu lēmumu pamatoja ar to, ka neredz jēgu dalībai vēlēšanās (13%), nezināja, par ko balsot vai arī neesot bijis pieņemamu kandidātu, par kuriem balsot (13%). Starp aptaujātajiem, kuri vēlēšanās nepiedalījās - 12% pauda uzskatu, ka «tāpat nekas nekļūs labāk», vai norādīja, ka vēlēšanās nepiedalās jo «nav ticības, nav, kam uzticēties». Starp biežākajiem iemesliem, kādēļ vēlētāji nepiedalījās12.Saeimas vēlēšanās, tika minēts arī laika trūkums (10%), aizņemtība darbā (10%) un atrašanās ārpus valsts (9%).

Pētījums arī atklājis, ka absolūtais vairākums (93%) vēlētāju 12.Saemas vēlēšanās nav saskārušies ar situāciju, kad kāds tiešā veidā mēģina ietekmēt viņu izvēli. To, ka ar šādu ietekmi ir saskārušies, atzina nedaudz mazāk kā 1% aptaujāto. No tiem 0,2% gadījumu vēlētājiem bija piedāvāti materiālie labumu, lai nobalsotu par konkrētu sarakstu vai deputātu kandidātu, bet 0,1% respondentu atzina, ka ir saskārušies ar mēģinājumu nopirkt balsi par naudu. Vēl 7% aptaujāto izvairījās atbildēt uz šo jautājumu.

Kā liecina pētījuma dati, 12.Saeimas vēlēšanās biežāk ir piedalījušies vēlētāji, kuriem ir 45 un vairāk gadu, vēlētāji ar augstāko izglītību, publiskajā sektorā nodarbinātie, vēlētāji ar vidējiem vai vidēji augstiem ienākumiem, kā arī Rīgas iedzīvotāji. Savukārt retāk nekā citi 12.Saeimas vēlēšanās piedalījās jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, vēlētāji ar pamatizglītību, nestrādājošie, vēlētāji ar zemiem ienākumiem, Zemgales iedzīvotāji un laukos, nevis pilsētās dzīvojošie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu